Prvi Karlovački

Projekt obnove 74 posto gradskog vrelovoda koštat će 132 milijuna kuna, od čega je 105 milijuna kuna europskog novca

Autor: Sunčica Laić

21.01.2021

Karlovac

Na današnjem "aktualcu" od rekonstrukcije vrelovoda, sigurnosti karlovačkih mostova, uređenju stepenica u staza na groblju Jamadol, rekonstrukciji streljane...

I današnji aktualni sat uoči sjednice Gradskog vijeća obilovao je pitanjima vijećnika.

Tako je HDZ-ovog Renata Humića zanimalo u kojoj fazi i što će se sve realizirati u sklopu projekta rekonstrukcije vrelovoda.

Direktor Gradske toplane, Hrvoje Klobučar rekao je kako je nakon što je napravljena Studija izvodljivosti i projektiranja vrelovoda, dobivene su građevinske dozvole, upisana je služnost, objavljen je javni poziv i sljedeći korak je potpisivanje ugovora kroz koji mjesec. U sklopu projekta, kako je naveo, obnovit će se 74 posto gradskog vrelovoda, odnosno 16, 2 kilometara trase i 32 kilometra cijevi, a vrijednost projekta je 131,8 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 126, 3 milijuna kuna. Od toga je 105 milijuna kuna europskog novca. Projektom će se, kako je naglasio Klobučar, osigurati kvalitetnija i sigurnija isporuka toplinske energije, a osim zamjene samih cijevi bit će provedena modernizacija toplinskih podstanica, omogućit će se bolje upravljanje i povećati učinkovitost sustava. Klobučar je rekao i kako je ovaj projekt preduvjet za nešto puno kvalitetnije a to je zelena energija budući će toplinska energija iz budućih geotermalnih izvora učinkovito doći do domova korisnika. Time će Karlovac, kako je naveo barem pola, ako ne i tri četvrtine potreba za grijanjem tamo gdje grije Gradska toplana dobiti iz obnovljivih izvora.

O sigurnosti karlovačkih mostova

Filipa Jarnevića iz Živog zida između ostalog zanimalo je u kakvom su stanju mostovi na karlovačko području i jesu li dovoljno tehnički izdržljivi da bi u slučaju jačih potresa imali osigurane pravce i da bi se opskrba hranom i vodom mogla nesmetano odvijati.

Hermina Plemić, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo rekla je kako je zakonska obveza svakih šest godina pregledati mostove, pa je tako u jesen 2020. godine obavljen njihov pregled koji je završio krajem godine. Naglasila je kako su „svi mostovi manje-više u redu, a tri „najlošija“ nakon posljednjih potresa opet su obišli statičari i utvrdili da nije bilo posljedica, te da je za sada sve pod kontrolom.

O stepenicama prema polju urni na groblju Jamadol

Darko Križanić, vijećnik AUZ-HSU i Nezavisne liste Dubravka Delića konstatirao je kako su stepenice prema polju urni kod kosturnice na groblju Jamadol u jako lošem stanju i nema rukohvata i kako su taj prigovor u Zelenilo uputili još prošle godine, te im je obećano da će biti realizirano lani do blagdana Svih svetih. To do danas nije učinjeno, pa ga zanima kada će to biti obnovljeno. A što se tiče starog prostora gdje su urne, tamo je blato, nema staza i zanima ga što će biti i s tim dijelom.

Direktor Zelenila, Tomislav Vukelić odgovorio je kako im je bilo u planu već ovaj mjesec popraviti te stepenice, te staviti ogradu na dio polja urni uz kosturnicu i to će učiniti čim vremenske prilike dopuste. A što se tiče starog dijela polja urni, rekao je kako su u razgovorima sa svim vlasnicima da prenesu sve urne na novo polje urni,  te kako je većina već pristala na to, a kako bi to područje oslobodili i tamo mogli raditi grobnice, te na taj način taj dio groblja riješili na što bolji, adekvatniji i ljepši način. Najavio je ove godine i dogradnju polja urni s kazetama u tom novom polju.

O rekonstrukciji streljane na Jamadolu

Želimir Feitl, vijećnik HDZ-a rekao je kako je u proračunu za ovu godinu za rekonstrukciju streljane osigurano 500 tisuća kuna, a budući se radi o objektu kojega je potrebno u potpunosti urediti, trebat će puno više sredstava. Stoga je pitao kakva je sudbina toga projekta.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Draženka Sila Ljubenko odgovorila je kako je činjenica da osigurana sredstva nisu dostatna za cjelokupnu obnovu, ali da su se javili na natječaj Ministarstva turizma i sporta s projektom obnove i opremanja civilnog strelišta Jamadol koji je jučer završio. Projekt je procijenjen na 1,660 milijuna kuna s PDV-om, od čega bi 30 posto sufinancirao Grad Karlovac. Sila Ljubenko rekla je kako očekuju da će ostvariti maksimalan iznos koji mogu dobiti, a radovi između ostalog obuhvaćaju građevinsko obrtničke radove, elektroinstalacije, zamjenu stolarije, rasvjetnih tijela i termostatskih ventila s ciljem smanjenja potrošnje energije i povećanja energetske učinkovitosti. U planu je i izrada zvučnog zida, uklanjanje arhitektonskih barijera za osobe smanjene pokretljivosti, a predviđena je i nabava certificirane opreme u vrijednosti do 500 tisuća kuna za pripremu za natjecanja najvišeg ranga.

Inače, među točkama dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća su izvješće gradonačelnika Damira Mandića o poduzetim mjerama nakon nastupanja prirodne nepogode-potresa na području grada Karlovca, kao i usvajanje brojnih odluka o pokretanju postupka javnih nabava radova od onih za sanaciju klizišta Sveta Ana na Kalvariji, zatim za izgradnju parkirališta ŠSD Mladost, za rekonstrukciju Ulice M. Nemičića, rekonstrukciju ulice Naselje M. Marulića, odluka o pokretanju postupka javne nabave radova na nastavku sanacije odlagališta otpada Ilovac – završetak faze I, odluka o provedbi postupka javne nabave radova za asfaltiranje makadamskih nerazvrstanih cesta Grada Karlovca. Također, raspravljat će se i o Odluci o osnivanju, sastavu, djelokrugu i načinu rada Partnerskog vijeća grada Karlovca za pripremu i provedbu Plana razvoja grada Karlovca 2021.-2030. godine, a na dnevnom redu je i Odluka o dopuni Odluke o dodatnim mjerama za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa na području Grada Karlovca u prvom tromjesečju 2021. godine i drugo.