Projekt Karlovačke županije vrijedan 70 milijuna kuna

Projekt koji će školske obrazovne programe usmjeriti prema potrebama gospodarstva

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Uredu župana Karlovačke županije danas je održano svečano potpisivanje Sporazuma o partnerstvu i Sporazuma o suradnji na projektu Uspostava regionalnih centara kompetencija u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Tehnička škola Karlovac prijavitelj je projekta i to u dva podsektora, strojarstvo te elektrotehnika i računalstvo. Potpisnike je pozdravila zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar.

  -Snaga svih vas suradnika, a pogotovo partnera iz gospodarskog i poduzetničkog sektora, bila je prisutna prije godinu i pol kada smo počeli komunicirati s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Prije godinu, kada smo započeli raditi na razvojnim sporazumima, vaša uključenost da se doista nešto po pitanju školstva pokrene da se školski obrazovni programi usmjere upravo na onu razinu, koju gospodarski sektor potrebuje, bila je bitna. Bila je to jedna snaga, koja je meni i Karlovačkoj županiji bila dodatna potpora da Ministarstvo znanosti i obrazovanja našoj Tehničkoj školi da dva sektora strojarstvo te elektrotehniku i informatiku, kazala je Vesna Hajsan-Dolinar.

  Zamjenica župana istaknula je da je Karlovačka županija jedina županija koja u jednoj školi ima dva sektora.

  -Bitno je dodati da smo dobili najveći iznos, sve ostale škole imaju mogućnosti za trideset milijuna kuna za unaprjeđenje strukovnog obrazovanja i usklađivanje potrebama tržišta rada. Karlovačka županija ima 45 milijuna kuna. Naš projekt vrijedan je 70 milijuna kuna. U to je uključeno i uređenje zgrade Oružane. U prizemlju će biti sektor turizma i ugostiteljstva, tu smo partneri Srednjoj školi iz Opatije, a oni su nama partneri u elektro sektoru, na prvom i drugom katu bit će strojarstvo i elektrotehnika i informatika, rekla je Hajsan-Dolinar.

  Potpisnici Sporazuma su predstavnici gospodarskog i javnog sektora Karlovačke županije. Sporazum su tako potpisati tvrtke: HS produkt, Tvornica turbina Karlovac, General Electric, Uniweld strojevi, Heineken, DS Smith Plastics, Žitoproizvod, Elektrocentar Krznarić, Kelteks, Karlovačka županija, Javna ustanova Regionalna razvojna agencija, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski zavod za zapošljavanje te srednje strukovne škole iz Slunja, Gospića i Ogulina. U ime potpisnika zahvalio je predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman.

  -Zahvala vama zamjenice župana i Karlovačkoj županiji što ste prepoznali ovaj izazovan trenutak potrebe omogućavanja dodatne kompetitivnosti našim tvrtkama koje će dobiti kroz rezultate ovog projekta. Karlovačka županija je tradicionalno industrijska regija i mi nadmašujemo hrvatski prosjek učešćem industrije. To je za nas veliki izazov. Više od 70 posto izvoza Karlovačke županije čine djelatnosti kojima smo namijenili ovaj projekt, kazao je Zlatko Kuzman.

  O značaju ovog projekta govorio je i direktor tvrtke HS Produkt Željko Pavlin, koji je istaknuo da je u današnje vrijeme potrebno cjeloživotno obrazovanje.

  -Gotovog čovjeka nikada nemate, jer je danas razvoj tehnologije i obrazovanja takav da je potrebno cjeloživotno školovanje. Tehnologije se mijenjaju svakih pet do deset godina i vi morate biti u tijeku. Dobit ćemo sinergiju u zajedničkom radu i zajedničkom istraživanju. Ono što je ključ ovdje to su moderne tehnologije, robotika, stem tehnologije i strojarstvo. Stručnjaci iz naše tvrtke pomogli su savjetima i odabirom tehnologija u razvojnom centru kompetentnosti, rekao je Željko Pavlin.