Neki od dobitnika su Aquatika, Gradski Muzej Karlovac, Muzej Domovinskog rata Turanj, Franjevački muzej Karlovac, Stari grad Dubovac, žitna lađa Zora, hotel Korana Srakovčić i hostel Bedem.

PROJEKT IQM DESTINATION: brojni lokalni OPG-ovi, atrakcije, hoteli, hosteli, apartmani, restorani... dobili certifikate za razvoj turizma destinacije

VIŠE IZ RUBRIKE

  Turistička zajednica grada Karlovca dodijelila je IQM Destination Karlovac certifikate hotelima, hostelima, apartmanima, OPG-ovima, restoranima, atrakcijama, agencijama… za razvoj turizma destinacije na ovom području.

  Neki od dobitnika su Aquatika, Gradski Muzej Karlovac, Muzej Domovinskog rata Turanj, Franjevački muzej Karlovac, Stari grad Dubovac, žitna lađa Zora, hotel Korana Srakovčić i hostel Bedem.

  Projekt IQM Destination Karlovac provodi se već tri godine te Karlovac ima destinacijsku ocjenu online reputacije od čak 92/100.

  -Radi se o strateškom projektu koji ima utemeljene, ne samo u našoj strategiji veći u nacionalnoj turističkoj strategiji. Bitno nam je da vodimo računa ključnim čimbenicima, a to su zadovoljstvo lokalnog stanovništva, turista i svih dionika turističke ponude te kvaliteta okoliša. Kad bih u par riječi trebala opisati što je IQM Destination rekla bih kvaliteta, sinergija, održivost i umrežavanje. treba spomenuti da je krajem 2020. godine ovaj projekt dobio potvrdu od Svjetske turističke zajednice kao jedan od najboljih primjera praksi upravljanja kvalitetom u turizmu destinacije, naglasila je direktorica Turističke zajednice Karlovac Marina Burić.

  Dodala je kako je puno aktivnosti provedeno istaknuvši najvažnije.

  -Istaknula bih najvažnije aktivnosti u zadnje tri godine. Dakle, javni poziv koji je i danas otvoren te će uvijek biti otvoren svima onima koji žele biti dio projekta i žele unaprijediti svoje poslovanje. Svaki uključeni dionik dobio je audit izvješće s marketinškom analizom i sa preporukama za unaprjeđenje poslovanja. Također održane su brojne koordinacije uživo i online jer se nismo zaustavili ni u vrijeme kad nam susretanje nije bilo dozvoljeno. Proveli smo i ispitivanje stavova lokalnog stanovništva, započeli smo s mjerenjem online reputacije svih vaših subjekata i destinacija u cjelini. Nadalje, definirali smo IQM standarde te standardne operacijske procese za turističku zajednicu. Od ove godine mjerimo i indikator održivog razvoja.

  Konzultantica i suautorica na projektu Anamarija Čikareli istaknula je ulogu privatnog smještaja u projektu IQM Destination Karlovac.

  -S ovim projektom smo počeli prije tri godine, moj segment je privatni smještaj. Tada smo počeli raditi s prvim iznajmljivačima koji su se prijavili i u prvoj godini obilazili smo sve dionike. To je bila jako lijepa podloga za napredak, iako je bilo još prostora imali smo s čime raditi, bili su dobri temelji. Tako da nije bio problem unaprijediti. Danas nakon tri godine, unatoč koroni, istaknula bih da su najveća vrijednost ovog projekta konkretni rezultati.

  Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je da priču o Karlovcu pričaju svi, svatko iz svoje pozicije te smatra da ima još prostora za razvoj.

  -Mislim da je poseban izazov izaći izvan svog komfornog prostora i napraviti korak dalje. Taj korak dalje je dobar za grad, sigurno će se dobro reflektirati za grad. Ovo što sad slijedi biti će još izazovnije, ali sugeriram da ne pobjegnete od kvalitete, poručio je dobitnicima certifikata.

  Kada su u pitanju brojevi vidi se veliki napredak, ali još uvijek postoji prostor za razvoj, kako navode. U prva četiri mjeseca ostvareno je 15.841 noćenja, u 2019. godini bilo je 16.329. Lani je ostvareno 57.826 noćenja vs. mogućih 407.705. Prosječna popunjenost bila je 51,20 dana. U gradu je 126 smještajnih objekata i 1166 osnovnih ležajeva.