Prvi Karlovački

Projekt EXCOVER: Otkrivanje skrivenih turističkih potencijala Karlovačke županije

04.09.2019

Županija

Sudjelovanje lokalnog stanovništva je ključno za privlačenje turista na neotkrivene lokacije

Stari gradovi Dubovac, Ozalj, Novigrad na Dobri, muzeji, spomenici, izložbe bile su samo neke od točaka interesa koje su u sklopu aktivnosti mapiranja turističkih potencijala u okviru projekta Excover nedavno obišli predstavnici Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije s predstavnicama znanstvenog partnera na projektu Sveučilišta u Udinama. Prije obilaska terena sociologinja Monica Pascoli i antropologinja turizma Donatella Cozzi održale su sastanak s dionicima razvoja turizma u Karlovačkoj županiji i predstavile projektnu aktivnost pod nazivom Rasprostranjena dobrodošlica: lokalno nasljeđe i gostoljubivost kroz alternativne i održive turističke proizvode.

Sadržajima bogat dvodnevni radni susret predstavnika Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije koje je predvodila voditeljica Odsjeka za pripremu i provedbu projekata Eva Maria Sobotik-Pavan i Ana Barković, voditeljica projekta Excover, te Sveučilišta u Udinama se osim sastanka s dionicima lokalnog razvoja u Karlovcu, odvijao i u Ozlju, gdje je partnere ugostila gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić i upoznala ih s prirodnom i kulturnom baštinom tog slikovitog gradića, zatim općini Netretić, gdje ih je primila pročelnica Tihana Stepić, koja je sa znanstvenicama razgovarala o mogućnostima uključivanja lokalnog stanovništva u projektne aktivnosti. Obilazak je završio posjetom nedavno otvorenom Muzeju Domovinskog rata na Turnju.

Inače, projekt EXCOVER provodi se u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.474.876,05 eura, od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 85 posto, odnosno 2.103.644,64 eura. Projekt je započeo 1. siječnja 2019. g. a traje do 30. lipnja 2021. godine. Uz Javnu ustanovu Regionalnu razvojnu agenciju Karlovačke županije, u projektu sudjeluju još i Razvojna agencija Ličko-senjske županije kao nositelj, te kao partneri Sveučilište u Zadru, Primorsko-goranska županija, Zajednica općina Carnia iz Italije, Alma Mater Studiorum-Sveučilište u Bologni, Sveučilište u Udinama, Općina Rive d’Arcano, Delta 2000 Societa Consortile a R.L., Općina Campobasso, Nacionalni park Sasso Simone i Simoncello, te Općina Predappio, također iz Italije. (sl)