Značajne uštede na energiji

Projekt energetske obnove Osnovne škole Turanj završen godinu dana prije roka

VIŠE IZ RUBRIKE

  Završena je energetska obnova zgrade Osnovne škole Turanj. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014- - 2020. Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je da je ukupna vrijednost projekta 2.401.447 tisuća. Voditelj projekta ispred Grada Karlovca Robert Vodopić istaknuo je da je projekt završen godinu dana prije roka.

  -Nositelj projekta je Osnovna škola Turanj, Grad Karlovac pružao je stručnu i tehničku pomoć, kako kod postupka prijave, tako i kod provedbe projekta. Vrijednost prihvatljivih troškova je 2.300.635 kuna, a Europska unija sufinancirala je projekt s 1.411.006 kuna. Ukupna vrijednost investicije je 2.401.447 kuna, a dio sredstava dao je i Grad Karlovac. Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije u školi korištenjem mjera energetske učinkovitosti. Energetska obnova unaprijedila je energetski razred građevine od D na B kategoriju, smanjiti emisiju CO2 za 58,04 posto na godišnjoj razini i postići godišnju energetsku uštedu od 149.836 kWh godišnje, rekao je Vodopić.

  Ravnateljica Osnovne škole Turanj Snježana Žunac kazala je da je ovo drugi projekt energetske učinkovitosti proveden u ovoj školi, prvi je bio u Područnoj školi Tušilović, a ovaj drugi u matičnoj školi.

  -Na ideju da se javimo na natječaj za energetsku obnovu Europske unije bila je jednostavno potreba, jer se prošle godine stvorila loša situacija sa stolarijom. Bio je problem i u sportskoj dvorani, gdje su bili devastirani prozori, pa se temperatura znala spustiti do minus osam te su djeca vježbala u jaknama. Problem je bio sa stolarijom i u učionicama, pa je kiša padala u učionice. Zgrada škole je odmah uz D1, pa je trebalo napraviti i zvučnu izolaciju, pojasnila je ravnateljica Žunac.

  Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je da će Osnovna škola Turanj sada imati značajne uštede na energiji.

  -Ovo je prvo veće ulaganje u Osnovnu školu Turanj, nakon Domovinskog rata. Vjerujem da su Turanjčani ponosni na novi izgled škole. Vjerujem da će uštede na energiji, koje će se vidjeti do kraja godine, koristiti za razvijanje aktivnosti u školi. Proračunsko ulaganje Grada Karlovca je zaista minimalno u odnosu na dobrobiti, koje će škola dobiti ovom investicijom, rekao je gradonačelnik Mandić. (b.o.)

  Foto: Igor Čepurkovski