Je li opasnost prošla?

Prognoze se nisu obistinile, no službe su i dalje u pripravnosti

VIŠE IZ RUBRIKE

Meteoalarm

Za sad je stanje pod kontrolom i ne bi trebali imati većih ugroza, kazala je Vesna Hajsan Dolinar

Na području Karlovačke županije Stožer civilne zaštite i dalje prati stanje na terenu, a interventne službe i dalje ostaju u pripravnosti, napominje načelnica Stožera, zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

-Iznimno smo sretni što se prognoze najavljivane prethodnih 48 sati nisu obistinile. Dakle, velike oborine koje bi uzrokovale klizišta i bujične poplave, kakve su nažalost u susjednoj Republici Sloveniji, nisu zahvatile naše područje. Svi vodostaji rijeka, predviđeni od Hrvatskih voda, zadržat će se u koritima, dakle Kupa ne bi trebala proći više od 700 centimetara, isto tako Korana, ali službe lokalnih stožera su u pripravnosti i pripremale su se proteklih 48 sati, napomenula je Hajsan Dolinar  i dodala da se i dalje prate prognoze.

-Ogulinsko i dugoreško područje posebice pratimo jer ukoliko se tamo primijeti povećanje vodostaja, onda moramo biti oprezni što se tiče i Karlovca. Za sada je pod kontrolom i nema očekivanja da bi trebali imati većih ugroza, odnosno izlijevanja rijeka, zaključno je istaknula.

I gradonačelnik Damir Mandić nije skrivao zadovoljstvo što se prognoze od srijede nisu obistinile.

-Mi u ovom trenutku očekujemo dizanje razine Kupe, ali procjena je da bi to bilo u redoviti mjerama. Što se tiče naših rijeka uvjereni smo da će one ostati u svojim koritima. Treba pratiti još danas poslijepodne i sutra, ali stvarno ne očekujemo veće oborine koje bi uzrokovale prije svega bujične poplave ili odrone, rekao je te poručio:

-I dalje stoji naš poziv sugrađanima da i oni ulože sa svoje strane dodatni napor, vode brigu prije svega o vlastitoj sigurnosti, u konačnici i o vlastitoj imovini. Narednih dana će rijeke biti puno više tako da neće biti baš prigode za kupanje, ali očekujemo da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.

Dodajmo da su vodostaji Korane i Kupe počeli rasti sinoć u 22 sata. Dok se vodostaj Korane podigao za oko 15 centimetara u proteklih 12 sati, Kupa je od 22 sata sinoć do danas do 11 sati narasla tri metra.