Prvi Karlovački

Proglašeni najbolji filmovi natječaja „Stop Motion Scena 2022.”

Autor: Ivica Pilaković

19.05.2022

Kultura

Jučer je u Urbanom parku i na Maloj sceni Hrvatskog doma održan program "Stop Motion Scena 2022.", u sklopu kojega je održano i proglašenje pobjednika natječaja. Organizator ovog programa je Kinoklub Karlovac u partnerstvu sa Savezom udruga KAoperativa.

U Urbanom Parku i na Maloj sceni Hrvatskog doma jučer je održan 3. festivalski program „Stop Motion Scena 2022”. U okviru poziva na natječaj za filmove nastale tehnikom stop animacije pristigla su 42 kratkometražna filma u čijem je stvaranju sudjelovalo gotovo 200 autora, kako onih individualnih, tako i grupa djece i mladih uz mentorsku podršku.

Na Maloj sceni su autori i mentori prisustvovali projekciji i dodjeli nagrada, a uoči projekcije održana je i pokazna radionica stop animacije tijekom koje su polaznici izrađivali optičke igračke taumatrope i sudjelovali u vježbi piksilacije, jedne od tehnika stop animacije u kojoj se animiraju ljudi. O najboljim radovima odlučivale su u ime Kinokluba Karlovac Lucija Ćeškić i Ksenija Sanković, a nagrade su dodijeljene u 4 kategorije. Ono što posebno valja istaknuti jest da su na natječaj pristigle i prijave iz vrtića.

Nagrađeni su sljedeći filmovi: 

 KATEGORIJA 1 – VRTIĆI

film “Priča o Rovinju”, režija: odgojna skupina “Cukerančići”, Dječji vrtić “Neven”, Rovinj

POSEBNO PRIZNANJE

film “Čestitka”, režija: odgojna skupina “Ovčice”, Dječji vrtić Pčelica, Zagreb

KATEGORIJA 2 – NIŽI RAZREDI OSNOVNE ŠKOLE 

film “Crvenkapica i mobitel”, režija: 1. c razred OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb

POSEBNO PRIZNANJE

film “Božićno drvce”, režija: Ante Roko Dijačić i Vito Radaković, OŠ Dubovac, Karlovac

KATEGORIJA 3 – VIŠI RAZREDI OSNOVNE ŠKOLE 

film “Bolji svijet za sve nas”, autori: Dora Kušenić, Dora Pakasin, Anja Horvat, Erin Strah, Amadea Filipović,  OŠ “Braća Radić”, Koprivnica

POSEBNO PRIZNANJE

film “Potraga za blagom”, režija: Niko Lozica, OŠ Petra Kanavelića, Korčula

film “TIN FIN”, autori: Anja Kranjčec, Lana Bažan, Luka Gojak, Ivan Topić, Lorena Latas, Lucija Brivec, OŠ Turanj, Karlovac

film “Krađa”, režija: Leni Miličić, Duga Resa

film “Trip around the world”, režija: Anja Bišćanić i Ida Bukovšćek, OŠ Mahično, Karlovac

KATEGORIJA 4 – ODRASLI

film “Blue”, režija: Marina Krištofić, Samobor

 POSEBNO PRIZNANJE

film “Pong”, režija: Petra Pavetić Kranjčec, Zagreb

film “DOT”, Katarina Katić, Karlovac

 

Pobjedničke filmove moguće je pogledati na ovoj poveznici.

Provedbom ovog programa organizatori nastoje motivirati  djecu, mlade ali i odgojno-obrazovne djelatnike na samostalno kreativno djelovanje i promišljanje lako raspoloživih resursa, aplikacija i materijala u kontekstu izrade filmova principom uradi sam u tehnici stop animacije.

Program provodi Kinoklub Karlovac u partnerstvu sa Savezom udruga KAoperativa. Podršku pruža i Zaklada “Kultura nova” te je ovogodišnjem programu odobrena financijska podrška Grada Karlovca i Hrvatskog audiovizualnog centra. Organizatori zahvaljuju svim autorima na prijavama i svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji ovog događanja te čestitaju još jednom svim pobjednicima.