Prvi Karlovački

Problemi mještana Borlina vezani uz rekonstrukciju D6 još uvijek nisu riješeni: “Niti godinu i 17 dana nakon što su probijeni svi rokovi, ne znamo je li to gradilište ili prometnica?“

Autor: Sunčica Laić

30.06.2022

Politika

U organizaciji Mjesnog ogranka HNS-a Borlin danas je kod autobusnog stajališta u Ljubljanskoj ulici na Borlinu održana konferencija na novinare o problemima koji muče građane, od onih vezanih uz rekonstrukciju državne ceste D6, odnosno neosiguranih zona za biciklistički promet, loše izvedenih šahtova, rubnjaka na nogostupima opasnih za pješake i osobe s invaliditetom…, do posuda za smeće na autobusnom stajalištu koje se ne prazne mjesecima.

Kako je istaknuo predsjednik ogranka HNS-a Borlin, Kristijan Kiseljak, i dalje upozoravaju na već poznate probleme, šalju dopise i traže odgovore od  Mjesnog odbora, do gradskih tvrtki, do Hrvatskih cesta i Cesta Karlovac, ali ih ne dobivaju. Tako su između ostalog pitali “hoće li i kada će krenuti rekonstrukcija vezana uz ovaj loše odrađeni posao i koji će se radovi izvršavati, hoće li biti napravljeni prilazi ljudima u dvorišta, spuštanje rubnjaka koji su previsoki, hoće li biti uređenje okolnih cesta, a vidi se uz rubne kamene, uz pješačke zone da radovi nisu dovršeni, da razni kablovi vire iz zemlje”.

-Ovdje je dosta opasna zona i za bicikliste i pješake i vozače automobila i kamiona. Nema biciklističke zone. Ovim putem zamolio bih mještane Borlina da paze kako se voze jer mogu biti kažnjeni. Bilo bi poželjno da bar dok se ne riješi ova famozna rekonstrukcija, da se kod Pivovare samo zamijeni znak i umjesto zone za pješake da se postavi znak zone za bicikliste, da mještani koji su ionako već dovoljno ogorčeni zbog oštećenja automobila, kuća i fasada da barem još ne dobivaju kazne i imaju nepotrebne troškove, ističe Kiseljak. Dodaje kako su imali već nekoliko slučajeva iskakanja šahtova, pada s bicikala i ozljeđivanja zbog povišenih rubnjaka, ozljeda invalida, a nitko mještanima ništa ne govori niti ih izvještava. Stoga smatra da je krajnje vrijeme da se pokrene neka zajednička suradnja i građani dobiju odgovore od nadležnih.

Albert Krolo, nezavisni vijećnik u Mjesnom odboru Borlin rekao je kako je rok za završetak radova bio je predviđen za 19. lipanj 2021. godine.

-Znači to je godinu i 17 dana da su probijeni svi mogući rokovi, a mi i dan danas ne znamo što je s ovom prometnicom. Je li to gradilište, je li to javna prometnica? Radovi su izvedeni katastrofalno i mislim da o tome ne treba trošiti riječi. U Japanu bi ministar prometa počinio harakiri, a u Kini bi ga vjerojatno smaknuli javno na stadionu. Ministar Butković je nekoliko puta bio u Karlovcu i nijedanput nije obišao ovu prometnicu. Bilo bi smiješno da nije žalosno, poručio je Krolo.

Pressici su prisustvovali i Anita Štefančić, v.d. predsjednica Gradske organizacije HNS-a Karlovac i Davor Žužinjak, zamjenik predsjednika Mjesnog ogranka HNS-a Borlin.