Prvi Karlovački

Privremena lista za najam gradskih stanova bit će objavljena 15. studenog

Autor: Sunčica Laić

12.11.2019

Karlovac

Grad Karlovac riješio imovinsko pravne odnose za dvije mjere vezane uz projekt obrane od poplava; gradnja nasipa na Maloj Švarči već počela

Privremena lista za najam gradskih stanova bit će objavljena 15. studenog na oglasnoj ploči Grada Karlovca. Potvrdila je to pročelnica Upravnog odjela za imovinsko pravne poslove i upravljanje imovinom, Tatjana Gojak te ovim putem pozvala sve podnositelje zahtjeva na uvid u listu i bodovanje, te na dostavljanje eventualnih prigovora.

-Javni natječaj za dodjelu gradskih stanova u najam bio je raspisan 18. srpnja ove godine i bio je otvoren 30 dana. Na natječaj su pristigle 152 ponude i to 108 ponuda za Opću listu reda prvenstva i 44 zahtjeva za Listu za mlade. Svi zahtjevi su obrađeni i pripremili smo privremenu listu koju ćemo objaviti u petak, 15 studenog. Pozivamo podnositelje zahtjeva da u roku od osam dana obave uvid i dostave eventualne prigovore gradonačelniku, zaključno do 25. studenog ove godine. Nakon toga ćemo obraditi sve pristigle prigovore i početkom prosinca predložiti donošenje konačne liste koja će se početi primjenjivati s 01. siječnjem 2020. godine i vrijedit će tri godine, odnosno do 31. prosinca 2022. godine, izjavila je Gojak.

Budući da i dalje postoji veliki broj zahtjeva za dodjelu gradskih stanova, a Grad ih ima u vlasništvu 338, ove godine iz Gradskog proračuna izdvojeno je 800 tisuća kuna za kupnju stanova.

-S obzirom da još uvijek imamo veliki broj zahtjeva za dodjelu gradskih stanova i to osobito temeljem Opće liste reda prvenstva koja je socijalna lista budući da se na nju ne mogu prijaviti oni podnositelji čiji ukupni prihod po članu domaćinstva prelazi 3.217 kuna, odnosno 50 posto prosječne mjesečne neto plaće u Hrvatskoj, svake godine nastojimo kupiti određeni broj stanova. Ove godine smo u proračunu osigurali 800 tisuća kuna za tu namjenu. Objavili smo i javni poziv za kupnju stanova u rujnu ove godine. Na njega je pristiglo samo 12 ponuda, od kojih su četiri zadovoljavale uvjete. Obišli smo te stanove i zaključili kupoprodajne ugovore za dva stana, a do kraja godine nastojat ćemo pronaći još jedan stan i otkupiti ga kako bi utrošili proračunska sredstva za tu namjenu, istaknula je.

Pročelnica Gojak naglasila je i kako su početkom studenog potpisali ugovor o dodjeli  šest državnih stanova na uporabu od strane Ministarstva državne imovine upravo za one koji se nalaze na Općoj listi reda prvenstva.

Još imamo aktivna dva zahtjeva pred Ministarstvom državne imovine kojim smo tražili darovanje još 20 stanova te čekamo njihov odgovor i vidjet ćemo što će s njima biti, kazala je Gojak.

Vezano uz projekt obrane od poplave, istaknula je kako je Grad Karlovac riješio imovinsko-pravne odnose za dvije mjere.

Grad Karlovac je temeljem potpisanog sporazuma s Hrvatskim vodama riješio imovinsko pravne odnose za dvije od ukupno osam mjera i to Mjeru 1 i Mjeru 2. Mjera 1 riješena je tijekom 2018. godine, radovi su već izvedeni, a Mjeru 2, to su nasipi za zaštitu naselja Mala Švarča, Logorište i Turanjski Poloj riješili smo do 1. listopada ove godine, te smo svjedočili i otvorenju radova, istaknula je Gojak.

Rekla je kako je Grad Karlovac riješio 77 nekretnina za Mjeru 1 i 415 nekretnina za Mjeru 2 u sklopu koje su otkupljene i dvije kuće.

-Još uvijek se vode postupci izvlaštenja za 25 nekretnina pred Uredom državne uprave i očekujemo da ćemo do kraja godine okončati i te postupke, zaključila je Gojak.

Preostalih šest mjera, kako je navela, rješavaju Hrvatske vode samostalno. (sl)

 

 

 

 

Autor: Sunčica Laić