Prvi Karlovački

Priuštite si odmor uz dobru knjigu, donosimo top pet naslova po preporuci GK “Ivan Goran Kovačić”

Autor: Anamarija Radočaj

30.07.2020

Mozaik

Ljetu i godišnjem odmoru svi se veselimo. Uz ono tradicionalno kupanje i hvatanje boje, planiramo i brojne druge aktivnosti po kojima ćemo pamtiti ljetovanje. Iako želimo proživjeti što više toga, ponekad je izležavanje uz dobro štivo ipak najbolje. Dobre knjige mogu nam omogućiti nezaboravno ljeto i to sa sve četiri u zraku.

Vrijeme je idealno za krpanje dugova prema književnim djelima za sve one koji tijekom godine ne stignu zbog različitih obaveza čitati. Traži se romantika, trileri, putopisi, sve ono što će opustiti i dati duši mira.

Ovo je top pet naslova koje preporuča Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, a koje morate ponijeti sa sobom na plažu.

Pletenica moje bake, Alina Bronsky

 

Nakon Rose iz romana Najljuća jela tatarske kuhinje i Dunje iz Posljednje ljubavi babe Dunje, Alina Bronsky u novom romanu predstavlja Margaritu Ivanovnu, još jednu junakinju veću od života. Roman je to o ženi koja pokušava postati ravnopravni član društva koje joj izmiče, o muškarcu koji može kontrolirati sve osim vlastitih emocija i o dječaku koji se pokušava snaći sučen s ludostima odraslih, kao jedini razumni sudionik obiteljske tragikomedije. Alina Bronsky bez ustručavanja dovodi u pitanje ljubav kao glavni preduvjet partnerske i obiteljske sreće, shvaćajući da u usko povezanoj i kompleksnoj mreži srodstva na sreću i zadovoljstvo utječu i mnogi drugi faktori.

Kako manje misliti, Christel Petitcollin

Bližnji ti govore da postavljaš previše pitanja. U tvojoj se glavi uvijek nešto kovitla – ponekad sanjaš o tome da pritisneš tipku za isključivanje uma. Imaš dojam da si s drugog planeta. Ne uspijevaš pronaći svoje mjesto. Ako je tako, zacijelo ćeš se prepoznati u profilu iznimno misleće osobe. Biti iznimnomisleći je zbilja zamorno, ali tvoj mozak – upravo taj koji previše razmišlja, pravi je dragulj. Njegova suptilnost, složenost i brzina kojom djeluje, zaista su zadivljujući, a po snazi ga se može usporediti s motorom Formule 1. Ali trkaći bolid nije običan automobil. Kada ga vozi netko nevješt, može se pokazati krhkim i pogibeljnim.

Da bi iskoristio svoje potencijale, traži vozača najviše klase i primjerenu pistu. Dosad te je tvoj nestašni mozak vodio po bespućima. No vrijeme je da preuzmeš upravljač i to već od danas.

Gnjev, Zygmunt Miloszewski

 

Nakon što se u Upletenima (2012.) pozabavio tajnim službama u Poljskoj i njihovim krvavim nasljeđem, a u Zrnu istine (2016.) antisemitizmom, u posljednjem dijelu trilogije o javnom tužitelju Szackom autor se bavi još jednim ozbiljnim problemom – obiteljskim nasiljem. Kada u malom i mirnom poljskom gradiću građevinari iskopaju ljudske kosti, u početku nitko ne sumnja na zločin, ali vrlo se brzo ispostavi da su kosti prilično svježe, a meso s njih skinuto pomoću kemikalija. Nakon što osvane i druga žrtva, sve je jasnije kako se radi o osveti, a Szacki i njegovi najbliži naći će se u njezinom samom središtu.

Deveti grob, Stefan Ahnhem

Deveti grob vraća nas u život inspektora Fabiana Riska, i to šest mjeseci prije događaja opisanih u romanu Žrtva bez lica. Misteriozni nestanak švedskog ministra obrane pokazat će se kao samo jedna karika u nizu serijskih ubojstava i sakaćenja koji naizgled nemaju nikakvu poveznicu. Inspektor Risk ubrzo će shvatiti da su motivi ovih okrutnosti puno dublji i mračniji od onog što se u prvi mah činilo. Zločin koji nadilazi kontinente, godine i kulture; policajci čiji osobni životi vise o niti, političke spletke i strast samo su neki od motiva koji će vas snažno uvući u ovaj napeti triler.

Ljeto, Karl Ove Knausgård

Ljeto je posljednja knjiga u kvadrilogiji Enciklopedija godišnjih doba, svojevrstan vrhunac Knausgårdova književnog stvaranja, mali kompendij života. Od potresnih, intimnih zapisa, eseja o pojavama, stvarima koje podrazumijevamo, a rijetko im zamjećujemo bit, o ljudskoj naravi, o svakodnevici koja mora da je nešto više od rutine.

Najposuđivaniji naslovi u lipnju i srpnju 

“Male žene”, Louisa May Alcott

“Nema je”, Joy Fielding

“Ispovijest”, Jessie Burton

“Macbeth”, Jo Nesboe

“Neodoljivi susjed”, Penelope Ward

“Obmana”, Maria Adolfsson

“Zovi me svojim imenom”, Andre Aciman

“Ja dobra, ja zla”, Ali Land

“Ponekad lažem”, Alice Feeney

“Aonda je nestala”, Lisa Jewell

Novo u srpnju

“Zamisli život : novi val – prva generacija”, Dušan Vesić

“Ludilo gomile : rod, rasa i identitet”, Douglas Murray

“Leptir u mrazu”, Sylvia Day

“Luda mala stvar”, Tracy Brogan

“Ljeto na talijanskom jezeru”, Lucy Coleman

“Quantum”, Patricia Cornwell

“Svibanjske ruže”, Dot Hutchison

“Možda ovaj put —“, Jill Mansell

“Posljednja godina rata”, Susan Meissner

“Savršen par”, Elin Hilderbrand

“Dobri detektiv”, John McMahon

“Oči tame”, Dean Koontz

“Prijatelji : ona o seriji Friends”, Kelsey Miller

“Noćni tigar”, Yangsze Choo

“Pretpostavka zla”, Donato Carrisi

Ovoga ljeta otkrivajte knjige na svoj način jer nikada ne znate koja će knjiga promijeniti vaš život.