Prvi Karlovački

Prirodoslovna škola Karlovac u pilot projektu „Energetski pametne škole“

Autor: Miloš Milovanović

19.08.2020

Županija

Prirodoslovna škola Karlovac bit će među prvima u Hrvatskoj koja će biti uključena u pilot projekt Energetski pametne škole; daljinsko očitanje energije i vode. Naime, jučer je  županijska pročelnica za školstvo Marija Medić sa suradnicima održala sastanak s Tomislavom Marićem iz tvrtke Odašiljači i veze i Vladimirom Špišićem iz tvrtke Končar – Elektronika i informatika. Sastanku je prisustvovao i ravnatelj Prirodoslovne škole Nenad Klasan.

Pokušavamo biti među prvima u Hrvatskoj te da karlovačke škole budu energetski pametne škole gdje bi mogli preko pametnih sustava  i senzora raditi  raznorazna očitanja koji bi olakšali određene procese u školstvu, izjavila je pročelnica Medić.

Razgovaralo se i o još jednoj aktualnoj temi, usmjeravanju učenika za školovanje za deficitarna zanimanja.

Znamo da je budućnost u STEM području i da pokušavamo mlade u Karlovačkoj županiji što više usmjeriti prema deficitarnim zanimanjima upravo u tom području. Tako smo s predstavnicima ovih dviju velikih tvrtki razgovarali o budućoj suradnji kako bismo što ranije usmjeravali mlade u deficitarna zanimanja STEM područja kroz određene edukacije, predavanja, radionice kako za učenike tako i za nastavnike. U konačnici namjera nam je unaprijediti kvalitetnu poveznicu obrazovnog i gospodarskog sustava u Karlovačkoj županiji, dodala je pročelnica i zaključila.

Zaista smo ponosni da će to biti pilot projekt koji će među prvima u Hrvatskoj imati Prirodoslovna škola u Karlovcu. Isto tako, nadamo se da ćemo nakon ove škole uvesti takvo energetski pametno očitanje i u druge osnovne i srednje škole kojima je Karlovačka županija osnivač. Svjesni smo toga da nije dovoljno imati lijepe, energetski obnovljene zgrade kakve mi u većini slučajeva imamo, nego želimo da to budu energetski pametne i učinkovite škole. Sve to je s ciljem kako bi našim učenicima i njihovim nastavnicima omogućili što kvalitetniji odgojno obrazovni proces u njihovim školama.