Inovativna tehnologija u uzgoju biljaka

Prirodoslovna škola Karlovac gradi hidroponski plastenik, uzgajat će bilje tijekom cijele godine

VIŠE IZ RUBRIKE

Digitalno i zeleno

Projekt je financiran u sklopu RCK Panonika

Zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar, u pratnji ravnatelja Prirodoslovne škole Karlovac Nenada Klasana sa suradnicima te zamjenika ravnatelja JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Krunoslava Kralja obišla je radove na izgradnji  hidroponskog plastenika veličine 542 kvadratna metra u sklopu RCK Panonike.

Riječ je o visokotehnološkom projektu u kojem će se biljke moći uzgajati tijekom cijele godine. Inovativna tehnologija omogućit će uzgoj prirodnih plodova povrća, voća i biljaka u zaštićenim prostorima s djelomično ili u potpunosti kontroliranim uvjetima u stakleniku ili plasteniku. Točnije, tlo i zemlja neće biti prisutni već će se sve biljke uzgajati na inertnim podlogama poput perlita, kamene vune  i kokosovih vlakana, a one će se nalaziti na uzdignutim stolovima. Hranjive tvari će se biljkama dopremati putem posebnih sondi pojedinačno, odnosno putem centralne kompjutorske jedinice koja će i upravljati čitavim uzgojem  procesom.

-Karlovačka županija nizom mjera želi potaknuti i upise u sektore poljoprivrede, odnosno smjerove koje nudi Prirodoslovna škola, s obzirom da smo županija koja obiluje poljoprivrednim zemljištima u svakom kutku. Projektom osnivanja RCK Panonika stvaraju se neophodni programski i kadrovski uvjeti koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i praktičnoj nastavi učenicima. Smatramo da će razvoju poljoprivrede doprinijeti ako svaki hektar obrađenog zemljišta pretvorimo u poljoprivredno zemljište, istaknula je zamjenica županice Vesna Hajsan- Dolinar

Ravnatelj Nenad Klasan izrazio je zadovoljstvo što će završetkom ovog projekta njegovi učenici moći usvajati znanja i vještine tijekom cijele školske godine.

Završetak radova na izgradnji hidroponskog plastenika očekuje se na jesen.