GK Ivan Goran Kovačić

Pripremljen bogat tjedni program za sve uzraste

VIŠE IZ RUBRIKE

Igraonice, predavanja, tečajevi, predstavljanja knjiga, rasprave o pročitanim knjigama......

Za petak je rezerviran tečaj o mentalnom zdravlju, naziva "Od sagorijevanja do ravnoteže – radionica za prevenciju burnouta"

I ovaj tjedan u Gradskoj Knjižnici Ivan Goran Kovačić pripremljen je bogat program za sve uzraste, od igraonica, predavanja, tečajeva, predstavljanja knjiga pa do rasprave o pročitanim knjigama. Vaše je samo da pogledate koje vas područje zanima i organizirate si slobodno vrijeme za vlastitu ugodu.

Tako će se danas od 18 sati nastaviti druženje članova Čitateljskog kluba Cheeta(j)! kad će članovi čitateljskog kluba „Između redaka“ Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ iz Koprivnice raspravljati o knjizi Ahilejeva pjesma autorice Madeline Miller.

Susret će biti on line, putem video poziva jer do Koprivnice je ipak malo daleko. Sastanak se održava kao dio događanja kojima se obilježava Mjesec hrvatske knjige, u organizaciji je Čitateljskog kluba Cheeta(j)!, Čitateljskog kluba Između redaka te Knjižnice za mlade. Održat će se na Zavičajnom odjelu Knjižnice.

Slobodno nam se pridružite, bez obzira na to jeste li pročitali knjigu ili niste, je li vam se svidjela ili nije, što više različitih mišljenja, to zabavnije, pozivaju i poručuju iz kluba Cheeta(j)!

Isto tako, danas će se, ali od 18.30 održati predstavljanje knjige “Dugoreški Blues” Damira Kovče – Kože na Odjelu audiovizualne građe Gradske knjižnice.

U knjizi “Dugoreški bluz” uz priču o bendu “Magnusi” koji je na sceni već 46 godina, čitatelji će naći niz zanimljivosti i osjetiti duh vremena na dugoreškoj sceni davnih 70-tih, 80- tih godina, pa sve do aktualnih dana.

Ovom knjigom htio sam dočarati vrijeme nastanka grupe Magnusi, pregled kroz njenu dugu i uspješnu karijeru, kao i moju ulogu u tome. Sve sam to dopunio pričama o mojoj voljenoj, rodnoj Dugoj Resi i svojim stihovima, od kojih sam većinu i uglazbio, u uvodu knjige napisao je Damir Kovče-Koža. Moderator predstavljanja knjige je svima znani Damir Valent - Dado.

U Ilirskoj dvorani knjižnice, ove srijede točno u 12 sati posjetiteljima će se predstaviti Dječje kazalište iz Ljubljane "Zavod Enostavno prijatelji". Prikazat će predstavu za djecu pod nazivom "Blago skriveno u knjizi". Predstave ovog dječjeg kazališta iz Ljubljane pune su mašte, humora, glazbe, plesa i neobičnih obrata. Predstava je interaktivna, jer se djeca aktivno uključuju kako bi postali neodvojivi dio priče.

O kazalištu „Enostavno prijatelji - Mi smo kazalište koje svojim interaktivnim predstavama inspirira djecu. Animatori smo puni energije i uvijek novih ideja, likovi iz bajki koji ulaze u dječji svijet, kreatori koji razvijaju inovativne radionice, improvizatori smo koji se nalaze u neobičnim situacijama.

Djecu učimo toleranciji i prijateljstvu. Jedna smo od vodećih organizacija na području kazališnih predstava za djecu, a surađujemo s renomiranim domaćim i stranim umjetnicima. Osposobljavamo mlade za kazališnu igru, vođenje dječjih grupa i zabavu.

U školama i vrtićima provodimo besplatne preventivne programe iz područja tolerancije, prijateljstva i međusobnog povezivanja. Izdajemo knjižnu građu i produciramo kvalitetnu glazbu za djecu.

Ako niste znali, srijeda je ujedno i jedan od neobičnijih dana u tjednu, pogotovo na Dječjem odjelu. Znate li da u Gradske knjižnice ponekad navrate i vrrrrlo neobični likovi, čak i miceki i vještice? Da se ponekad bezrazložno ljute i kikići zmajčeki, a onda sve PUF izgori ?

Da se bakice pretvaraju u bakasaure i čagaju cijele noći te da je unucima ulaz zabranjen ?

Da je pesek Njuškica naučio seku i bracu kako je sve bolje kad se podijeli? A ako slučajno ne znate, vidimo se srijedama u 17 sati na Odjelu za djecu i mladež na programu "Brbljave srijede". Znate već, tamo gdje se brblja, priča naglas, nešto veselo prstićira i uči kritičkom mišljenju već od sitnih godinica.

Zbirku "Slipi kralj i druge priče" karlovačkog autora Marina Ivančića predstavit će autor i urednica knjige Ivana Rogar iz naklade Durieux isto ove srijede u 18 sati u Ilirskoj dvorani.

Zbirka "Slipi kralj i druge priče" Marina Ivančića čudesan je spoj spekulacije, fantastike, erudicije i vještog pripovijedanja. Opis možda djeluje kao imitacija Borgesa, ali Ivančić ne oponaša, njegova je proza posve autentična. Među mnoštvom neobičnosti našli su se parabola o Kristovom životu, priča o ljubavi obrazovanog mediokriteta prema neobrazovanom geniju, zgoda iz života natprirodno inteligentnog psa, i druge zapetljane, labirintske priče čiji kraj dolazi kao svježe ili pak gorko otriježnjenje. Slojevita i precizno izvedena, Ivančićeva je proza vrijedan dio suvremene književne produkcije.

U četvrtak, koordinacija braniteljskih udruga Karlovačke županije organizira predstavljanje knjige „Nikola Tesla ispod paučine" koje će se održati u Ilirskoj dvorani. Početak je u 18 sati. Knjiga prikazuje velikoga genija onakvog kakvog su opisali ljudi koji su ga dobro poznavali, koji su se s njim družili i koji su ga gledali i slušali iz blizine.

Tako ćete upoznati Teslu kakvog do sada niste upoznali – društvenog, suosjećajnog, duhovitog, elokventnog, nježnog, vjernika, ali i rasipnog i nemarnog u odnosu na novac. Bit će riječi i o Teslinoj etničkoj pripadnosti.

Knjigu će predstaviti autor Mario Filipi, dipl. polit. i Darko Žubrinić, prof. dr. sc.

Za petak je rezerviran tečaj o mentalnom zdravlju, naziva  "Od sagorijevanja do ravnoteže – radionica za prevenciju burnouta". Održavat će se od 10 do 15 sati u Ilirskoj dvorani. Organizira ga Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara, a predavačica je Adrijana Al Nidawi, magistrica socijalnog rada.

Za subotnje igraonice potrebna je prijava, telefonska ili mailom.

Dakle, subotama do 10 do 11 sati dođite sami ili u „kompi s frendićima“ i složite neku maštovitu Lego priču. Iz Knjižnice podsjećaju da u pratnji predškolskog djeteta trebala bi na Odjelu ostati starija osoba, a školarci već znaju gdje smo i koja su Fair Play pravila ponašanja.