Građanska inicijativa traži veće rodiljne naknade

Priopćenje Građanske inicijative #probudiKA o rodiljnim naknadama

VIŠE IZ RUBRIKE

  Priopćenje Građanske inicijative #probudiKA donosimo u cjelosti

  Dok se na nacionalnoj razini o demografskim politikama isljucivo puno priča na lokalnoj razini niti se govori o tom problemu, a kamoli da se nešto konkretnije poduzme. Prema istraživanju portala gradonačelnik.hr od prošle godine čak 26 gradova za prvo dijete isplaćuje 3.000 ili više kuna i to – 13 gradova po 3.000 kuna, tri po 4.000, osam gradova po 5.000, jedan – Slavonski Brod 7.5000 (2.500 u gotovini i 5.000 u opremi za bebe) i Opatija kao apsolutni rekorder – čak 10.000 kuna

  Upravo su ova dva grada najviše povećali naknade za prvo dijete u odnosu na 2016. - Slavonski Brod za 6.500, a Opatija za 6.000 kuna. Karlovac ovdje nažalost nije pronašao svoje mjesto i još uvijek je pri dnu ljestvice. Zakljucujemo da je ovakvo rangiranje opravdano zasluženo jer se za novorođeno dijete isplaćuje tek 1500 kuna jednokratno.

  Postoje načini i ukoliko postoji volja uvijek se pronađe neko rješenje. Primjerice, ukoliko bi Grad isplatio jednokratno u novcu 1500,00 kuna i dodatno osigurao dar u naravi to bi pokazalo volju i kretanje u boljem smjeru.

  Dar u naravi mogao bi se rješiti kroz različite modele suradnje Grada i poslovnih subjekata koji djeluju na našem području. Ovakvim promišljanjem ne bi došlo do značajnijeg opterećenja gradskog proračuna, a dodatno bi poboljšalo značajnu, po nama, demografsku mjeru. Demografski problemi ključna su problematika naše budućnosti te je potrebno donijeti mjere koje štite žene i djecu, a iz proračuna usmjeriti veća sredstva za demografsku revitalizaciju, jer naknade za novorođenče u iznosu od 1500 kuna i više su nego niske, pa bi mogli reći kako su više oblik socijalne pomoći nego mjera pronatalitetne politike.

  Ne poduzme li se nešto situacija će postati još  gora, mladi će iseljavati još više , a u karlovačkom rodilištu sve rjeđe će se čuti dječji plač 

  Za GI #probudi Ka   Alen Kristović