Priopćenje donosimo u cjelosti

Priopćenje Građanske inicijative #probudi KA

VIŠE IZ RUBRIKE

  Svakodnevno čitamo kako se gradska vlast hvali obnovom cesta, kružnih tokova i otvaranjem trgovačkih centara, oživljavanjem Dana piva. Čestitamo im, ali ih i pitamo kada će početi otvarati radna mjesta u tvornicama  a ne samo u trgovinama. Pitamo se je li to ono što će poboljšati standard građana i hoće li građani biti sposobni uživati u svim ovim ulaganjima ako nemaju za svoje osnovne životne potrebe.Kada će se početi poticati proizvodnja a ne trgovina? Kada će  porast režijskih troškova (komunalna naknade ,porast cijena plina) proporcionalno  pratiti porast plaća? Kada će se početi više misliti na naše umirovljenike i vratiti im dostojanstvo? Čak i oni koji imaju kakav takav posao ne mogu se pohvaliti ni solidnom plaćom. Po podacima Fine, plaće u Karlovačkoj županiji su ispod prosjeka. Što to aktualnu vlast u Gradu i Županiji priječi da se ugledaju na neke druge gradove u Hrvatskoj?

  Koprivnica je jedan od rijetkih gradova koji nemaju prirez, a cijena vode i ostali režijski troškovi među najnižima su u Hrvatskoj.

  Grad Samobor jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji bilježi kontinuirani porast broja stanovnika i pad broja nezaposlenih. Riječ je o gradu koji nema prirez i već je godinama jedan od najsigurnijih u zemlji. Varaždin je proteklih godina od velikih gradova imao najnižu stopu nezaposlenosti, a ona u ovoj godini iznosi svega 4,2%. U gradu od 47.000 stanovnika djeluje 1900 poduzetnika koji zapošljavaju 20.000 ljudi.

  Imaju li Grad Karlovac i Karlovačka Županija uopće viziju pronatalitetne politike? Belišće je prvi slavonski grad i četvrti grad u Hrvatskoj, uz Umag, Vrliku i Obrovac koji ima besplatan vrtić za svu djecu. Što je Grad Karlovac napravio da olakša život roditelja čija djeca pohađaju vrtiće?

  Ovo su samo neki od primjera, ne želimo se niti uspoređivati s gradovima kao što su Split, Rijeka, Zadar, Dubrovnik, Zagreb, Osijek….o tome možemo samo sanjati, a čini nam se da su najveći sanjari duboko zavaljeni u svoje gradske i županijske fotelje.

  Dragi naši dužnosnici , vrijeme je da počnete promišljatu dugoročno i strateški,ali ne samo kroz ulaganja u društvenu i komunalnu infrastrukturu već i u smislu ekonomskog razvoja i poboljšavanja života.vrijeme je da se probudite!

  Za GI #probudi Ka   Alen Kristović