Zadnja faza izgradnje sustava odvodnje naselja Belavići

Priključenje na javni sustav odvodnje za novih 140 domaćinstava u Dugoj Resi

VIŠE IZ RUBRIKE

Neki još uvijek u 21. stoljeću nemaju kanalizaciju!

Projekt dobro napreduje, preostaje još nekih 1500 metara, trenutno je na 44% uspješne realizacije.

U Dugoj Resi je danas na gradilištu na Šeketinom Brdu održana konferencija za novinare, a tema je bila zadnja faza izgradnje sustava odvodnje naselja Belavići. Taj projekt je davnih godina započeo, rečeno je, a sad je osvježen i nastavilo se s izgradnjom 2007. godine.

-Konačno se nalazimo u završnoj fazi izgradnje sustava Šeketino Brdo, Gorica i Sveti  Petar. Preostala dionica prema ugovoru za izvođenje ukupne je dužine od 2900 metara. Financiramo je preko nacionalnog programa otpornosti i oporavka, kazao je Željko Kučinić, direktor Komunalnog Duga Resa.

Projekt dobro napreduje, preostaje još nekih 1500 metara, trenutno je na 44% uspješne realizacije.

–Odvojak Gorica je u potpunosti dovršen u dužini od 505 metara. Dva odvojka su završena na Šeketinom Brdu i po završetku se selimo u Sveti Petar što zapravo znači i dovršetak ukupnog projekta, rekao je Kučinić. Vrijednost prihvatljivog dijela troška ove zadnje faze projekta je 773 tisuće eura (bespovratni dio je 618 tisuća), s po 10% sudjeluju Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave (u ranijim investicijama je sudjelovala s 20%), a ostalo je europski novac, rekaoje Kučinić.

Ovim zahvatom bi se osiguralo priključenje za 140 domaćinstava na tom području i ukupno 400 stanovnika koje bi bilo zahvaćeno.

Tijekom rujna počeli su radovi na izgradnji odvojka odvodnje ukupne dužine 528 metara i 25 kućnih priključaka u naselju Varoš, odvojak Bosiljevac. Hrvatske vode su iz nacionalnog programa osigurale 82 tisuće eura, oko 48% je dovršeno. Izvođač je iskoristio sva raspoloživa sredstva, čeka se rebalans i očekuju da će velik dio radova dovršiti do kraja godine. Lokalno stanovništvo je nezadovoljno odlaskom izvođača radova, ali će dati sve od sebe, poručuju iz dugoreškog Komunalnog, da se projekt dovrši što je prije moguće.

Opremljeni su i bunari u Novigradu na Dobri, radi se na bunarskom sustavu, dva su bunara povezana, bušenje je bilo na dubini 110 metara, saznali smo od direktora, što će Dugoj Resi osigurati vodoopskrbu iz bunarskog sustava. Na taj način će se za područje Generalskog Stola osigurati potrebne količine vode, kazao nam je Kučinić.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar je na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio kako su obećanja dana u vezi vodoopskrbe ispunjena, rekao je kako se širi odvodnja po svim onim izdvojenim mjestima gdje je to i moguće, bez obzira na aglomeraciju, te najavio da su u planu i radovi za Osor i Lišnicu za koje je već gotova studija. Osor do daljnjega ostaje na septičkim jamama, kazao je, a u Lišnici se planira izgraditi jedan minisustav.

-Po nama je cijeli ovaj dio mogao ući u projekt aglomeracije, ali nije… Sljedeći plan je spajanje prema mjesnom odboru Trešnjevka, tako da bi uži prsten grada bio u potpunosti dobro pokriven, zaključno je rekao Boljar.