Rekonstrukcija pružnog prijelaza za pješake kod željezničkog mosta

Prijelaz će imati novu ogradu i zvučno-svjetlosnu signalizaciju

VIŠE IZ RUBRIKE

Crna točka

Radovi bi trebali početi ovog mjeseca i završiti u svibnju

Pružni prijelaz za pješake kod željezničkog mosta, na Mažuranićevoj obali bit će rekonstruiran, doznajemo iz HŽ Infrastrukture.

O ovom prijelazu u samom centru grada već smo pisali, a u njegovoj neposrednoj blizini na samom mostu zabilježeno je više stradavanja pješaka zbog naleta vlaka. Primjerice, prema podacima koje smo od Hrvatskih željeznica dobili prije dvije godine u prosjeku jedna osoba godišnje pogine na pruzi u samom centru Karlovca i u samo jednom od pet slučaja smrtnog stradavanja na pruzi radilo se o samoubojstvu, napomenuli su iz Hrvatskih željeznica.

Isto tako u istom su odgovoru napomenuli da se naleti vlakova na pješake nisu dogodili na samom prijelazu po čemu sam prijelaz nije opasan, a i dio građana se složio ako je suditi po komentarima na Facebook-u. Međutim, s ovom ocjenom se nije složio jedan od strojovođa s kojim smo tada razgovarali.

- To je kritičan potez i, po meni, to je crna točka. Već godina radim i svako malo nešto se tu desi. Rekao bih da to čak nije niti samo točka nego cijeli taj potez od stajališta u centru, prijelaz na Mažuranićevoj obali, most, Drežnik, kazao je i napomenuo da bi prijelaz trebalo bolje obilježiti kako bi se pješake na vrijeme upozorilo na dolazak vlaka.

Tada su iz HŽ Infrastrukture najavili da je će prijelaz biti moderniziran u sklopu Projekta osiguranja i modernizacije 49 željezničko-cestovnih i jednog pješačkog prijelaza preko pruge na 50 lokacija diljem Hrvatske.

Na prijelazu su prije više od mjesec dana počele pripreme za početak radova, a iz odgovora HŽ Infrastrukture doznajemo kako bi trebao biti uređen.

-Prijelaz ostaje u istoj razini s prugom, ali će se izvesti modernizacija koja uključuje ugradnju novih mimoilaznih ograda i novog elektroničkog uređaja osiguranja sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom. Modernizacija se provodi kroz Projekt osiguranja i modernizacije uređaja osiguranja 49 željezničko-cestovnih prijelaza (ŽCP) i 1 pješačkog prijelaza (PP).

Izvođač radova je tvrtka Končar – Inženjering d.o.o. za proizvodnju i usluge. Ugovorena vrijednost ovog zahvata je 128.597,68 EUR. U tijeku su pripremne radnje za otvaranje gradilišta, a izvođenje radova počet će u ožujku. Završetak radova planiran je krajem svibnja. Nakon završenih radova, a prije puštanja uređaja u redovitu funkciju regulacije prometa (rad) potrebno je ishoditi uporabnu dozvolu od nadležnog upravnog tijela, kao i Rješenje o odobrenju za puštanje uređaja u uporabu od strane Agencije za sigurnost željezničkog prometa, navedeno je u odgovoru.