Grad Slunj

Prije 32 godine okupiran je Slunj, obilježava se tužna obljetnica

VIŠE IZ RUBRIKE

„Da se ne zaboravi“

Slunj i okolicu napustilo je oko 16 tisuća stanovnika, djece, žena, staraca i bolesnika, koji su, spašavajući živote, otišli prvo u Bosnu, potom u Hrvatsku

 

Na jučerašnji dan, prije 32 godine – okupiran je Slunj, a njegovi građani morali su napustiti svoje domove i otići u progonstvo. U nepreglednoj koloni, Slunj i okolicu napustilo je oko 16 tisuća stanovnika, djece, žena, staraca i bolesnika, koji su, spašavajući živote, otišli prvo u Bosnu, potom u Hrvatsku.

Prije odlaska u progonstvo, Slunj je tri mjeseca bio  u okruženju i potpuno odsječen od ostatka Hrvatske. Hrabri branitelji, njih oko 8 stotina, svim silama sprečavali su neprijatelja da zauzme slunjsko područje, ali tog 16. studenog 1991. tenkovi srpske paravojske i JNA ušli su u Slunj.

352-oje ljudi poginulo je na slunjskom području u vrijeme Domovinskog rata. Među stradalima bilo je i 70 žena starije životne dobi, jedna trudnica, jedna djevojka, tri djevojčice i šestomjesečna beba.

Slunj i Hrvatska prisjećaju se tih teških dana. „Da se ne zaboravi“ naziv je programa kojim se svake godine obilježava tužna obljetnica.

Jezivi zvuk sirena čuo se danas u našem gradu. Zastali smo, naježili se, prisjetili i osjetili, svatko od nas, i oni najmlađi kojima su roditelji, očevi, djedovi i bake prenijeli istinu, ali i svi mi Slunjani kojima je taj zvuk sirena ostavio neizbrisiv trag na stranicama životne priče. Ne možemo, ne želimo, nećemo i trudit ćemo se da i budući naraštaji čuju da se nikada, 16.11.1991., ova tužna obljetnica ne smije zaboraviti!

Godinama unatrag, Grad Slunj u organizaciju obljetnice Dana progonstva uključuje djecu, učenike Osnovne i Srednje škole Slunj.

U sklopu dvodnevnog programa obilježavanja ove obljetnice za učenike održan sat povijesti, na kojem su im se pridružili i učenici VII. Gimnazije Zagreb. U sklopu programa imali su priliku pogledati prezentaciju profesorice povijesti Teodore Vlašić o događajima koji su prethodili Domovinskom ratu, gledati film „104 sumraka“ autora Vlade Butine, postaviti pitanja prisutnim braniteljima i poslušati izlaganje gospodina Srećka Karića, predstavnika Udruge braniteljski braniteljski centar za društveni razvoj, koji je kroz svoju životnu priču predstavio Projekt „Priča o školskoj torbi“.

Jučer, na dan obilježavanja 32. obljetnice, učenici su zapalili 352 lampiona za poginule na našem području, koji su svoje živote položili za slunjski kraj i jedinu nam Domovinu. Sirene su utihnule. U gradskom parku su se okupili brojni uzvanici i posjetitelji, svi s istim ciljem – zapaliti svijeću za vječni spomen i zajedno, u molitvi, odati počast onima koji su dali ono najvrijednije, svoj život.

Polaganju vijenaca nazočila je izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, izaslanik Predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i počasni građanin Grada Slunja Tomo Medved, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, brojne Udruge proizišle iz Domovinskog rata, izaslanici policija i vojske, politički predstavnici… te na kraju, djeca Osnovne i Srednje škole Slunja predvođena svojim ravnateljicama. 

Tih dana iz Slunja i okolice krenula je nepregledna kolona djece, žena, staraca, bolesnika, mladog i starog življa, spašavajući živote pred tenkovima, avionima i topništvom, pod pratnjom hrvatske policije i ZNG-a, prema susjednoj Bosni. U spomen na taj križni put na koji su Slunjani morali krenuti, danas smo formirali kolonu sjećanja, u kojoj su bila prisutna i naša djeca, noseći male zastave RH.

Kolona sjećanja zaustavila se u Ulici braće Radić, kako bi na spomen obilježju odali počast poginulim policajcima. Naša crkva Presvetog Trojstva bila je granatirana, fizički uništena, ali Crkva u Slunju se nikada nije dala uništiti.

Vjera i domoljublje vodili su ih prema jednom cilju – do slobode hrvatskog naroda. Tako je i danas, u spomenutoj crkvi održana sveta misa na kojoj je bivši slunjski dekan, monsinjor Mile Pecić, održao propovijed za svoje, zauvijek mu zahvalne, Slunjane i sve prisutne. U molitvi su se također okupili i mještani Lađevca i Fujrana, koji su dan ranije zapalili svijeće na spomen obilježjima i prisustvovali misi u crkvi Svetog Jurja u Lađevcu.

-Narod koji ne poštuje i ne spominje svoju povijest nema budućnosti, i neka se ovaj dan nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi!“, zaključila je u svom obraćanju, tijekom Svečane tribine „Da se ne zaboravi“, gradonačelnica Grada Slunja Mirjana Puškarić.

Okupljene je na spomenutoj tribini pozdravio i potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te u svom govoru istaknuo da su hrvatski branitelji, njihova požrtvovnost, borbenost, hrabrost i domoljublje, inspiracija svim članovima Vlade.