Gradsko vijeće

Prihvaćeno izvješće o radu Gradonačelnika u prvih šest mjeseci

VIŠE IZ RUBRIKE

Dugotrajna rasprava

Dok je oporba bila očekivano kritički nastrojena, s druge strane HDZ-ovi vijećnici hvalili su rad gradonačelnika i projekte Grada.

Na današnjoj sjednici karlovačkog Gradskog vijeća nakon burne trosatne rasprave, s 11 glasova „za“, četiri protiv i četiri suzdržana prihvaćeno je polugodišnje izvješće o radu Gradonačelnika Grada Karlovca za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine.

-Prva polovica godine donijela je mnoge izazove, od onih prirodnih nadalje, ali i rezultate kojima svi možemo biti zadovoljni. Brojni projekti privedeni su kraju, mnogi i dalje traju, a većina je financirana sredstvima EU, konstatirao je gradonačelnik Damir Mandić.

Navodeći sve što je učinjeno, između ostalog je istaknuo kako je u navedenom razdoblju za stradale od poplave, Grad izdvojio više od 400 tisuća eura.

Osvrnuvši se na novi ITU mehanizam, kazao je kako će za veće urbano područje Karlovac, koje čine Karlovac i još šest gradova i općina, iz ITU mehanizma u razdoblju do 2027. na raspolaganju biti 33 milijuna eura.

-U prvih šest mjeseci ove godine započeli su (do sad su mnogi i završili) radovi na rekonstrukcijskoj obnovi zgrada zaštićene kulturne baštine, a slijedi im i cjelovita obnova: Gradski muzej, Mala zgrada Gradske uprave na Trgu bana J. Jelačića, KAmod, Mihalićeva kuća i Hrvatski dom, obnovi i opremanju kina Edison, energetskoj obnovi zgrade JVP Karlovac, izgradnji parkirališta u Ulici kralja Zvonimira, sanaciji klizišta Vukmanić i Suci, rekonstrukciji Mosta SJP Grom preko Korane, rekonstrukciji Naselja M. Marulića 10 – 10 f, počela je gradnja Dječjeg vrtića Rečica, u tijeku je izrada glavnog projekta za dječji vrtić u Luščiću, dovršena izrada projektne dokumentacije i u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole prometnice Luščić, u tijeku je izrada glavnog projekta za Park Grabrik, u sklopu projekta Karlovac II u odnosu na investiciju Grada Karlovca, odnosno, rekonstrukciju prometnica, u tijeku su radovi za Grupe 2, 3, 4 i 5, nastavljena je sanacija odlagališta komunalnog otpada Ilovac, kao i održavanje nerazvrstanih cesta, zelenih površina, dječjih igrališta i sportskih terena, istaknuo je Mandić.

Od 1. siječnja do 30. lipnja u sustav e-dozvole zaprimljena su 723, a riješena 864 zahtjeva, od kojih 114 građevinskih dozvola, 96 prijava početka gradnje, uporabnih dozvola 49 i posebnih uporabnih dozvola 167. Gradskim potporama pomagalo se poduzetništvo, poljoprivreda, turizam, ali i program predškolskog odgoja i obrazovanja, dodjeljivane su stipendije učenicima i studentima, sufinancirala studentska prehrana studentima Veleučilišta Karlovac. Karlovac je ušao u program POS-a: 14. lipnja potpisan je Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom Programu društveno poticane stanogradnje te su izvršene pripremne radnje za zaključenje ugovora o prijenosu prava vlasništva na APN, nakon čega je uslijedilo provođenje postupka javne nabave za uslugu izrade projektne dokumentacije.

U šestomjesečnom razdoblju provedeno je 79 postupaka nabave, ukupne procijenjene vrijednosti 36,218.164 eura, bez PDV-a. Provedeno je 27 postupaka javne nabave procijenjene vrijednosti 24,864.914 eura bez PDV-a, među kojima opremanje zgrade Kina Edison, energetska usluga provođenjem mjera poboljšanja energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete, radovi na izgradnji Sportsko-rekreacijskog centra Mostanje itd. Također, konstituirana su nova vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, s državnim inspektoratom krenulo se u uklanjanje opasnih zgrada i drugo.

U prvoj polovici godine održavane su već dobro poznate manifestacije u kojima su uživali i Karlovčani i njihovi gosti, poput Valentinova u Karlovcu, Quatro River Rallya, Uskrsa u Karlovcu, obilježavanja Dana državnosti, Noći tvrđava, ponovo u Prvosvibanjskoj biciklijadi koju je prvi put organizirao Grad, a 23. lipnja počelo je Zvjezdano ljeto, trotjedna proslava rođendana grada, zaključio je u izvješću Mandić.

Oporba je očekivano imala niz pitanja i kritika. Tako je primjerice Dragica Malović iz SDP-a rekla kako se vide se pomaci u izvješćima upravnih odjela, ali smatra kako je gradonačelnik trebao napisati šire izvješće od stranice i pol, te da mu je sama današnja usmena prezentacija bila bolja. On je na to odgovorio kako su „uvodi uvijek kratki, a bitan je sadržaj“. Dodao je i kako se radilo vrlo dobro, te kako je izvješće opravdalo njihovo postojanje u gradskoj upravi. Raspravljalo se i o javnim natječajima, mjesnoj samoupravi, zaštiti divljači, zbrinjavanju pasa, projektu vrtića u Luščiću i drugo. Primjerice, nezavisnog vijećnika Dražena Cukinu zanimalo je ima li gradonačelnik viziju Grada koji je manje ovisan o EU fondovima, Ivica Furač konstatirao je kako postoji problem zakonitosti rada gradske uprave, kako među zaposlenima ima uhljeba i zapošljavanja se provode po kriteriju stranačke podobnosti. Dok je oporba bila očekivano kritički nastrojena, s druge strane HDZ-ovi vijećnici hvalili su rad gradonačelnika i projekte Grada. Tako je Tihomir Mamić rekao kako se u Gradu Karlovcu radi „kao nikad“.

-Ove investicije u povijesti Karlovca ostat će zapisane kao najveće i najvrjednije, radi se o „stoljetnim investicijama“, istaknuo je Mamić.