Žene u STEM-u

Prihvaćanje jednakosti za rodnu ravnopravnost

VIŠE IZ RUBRIKE

U Britaniji znaju bolje!

S foruma koji je održan u povodu Međunarodnog dana žena i pokretanja stipendija British Councila za žene u STEM-u, s ciljem slavljenja postignuća žena i razmišljanja o napretku prema rodnoj ravnopravnosti u STEM-u.

Ženama je često izazov natjecati se s muškarcima za one najviše pozicije, osobito u industriji u kojoj dominiraju muškarci kao što je STEM područje koje obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Na forumu Žene u STEM-u koji je British Council organizirao u ožujku ove godine u Kuala Lumpuru, aktualni svjetski ženski uzori u STEM-u, uključujući neke od poznatih ličnosti i bivše primateljice stipendije British Councila, podijelile su svoje priče i opisale svaka svoje jedinstveno putovanje u stjecanju STEM obrazovanja i karijere.

S temom “ Prihvaćanje jednakosti za rodnu ravnopravnost” forum je održan u povodu Međunarodnog dana žena i pokretanja stipendija British Councila za žene u STEM-u, s ciljem slavljenja postignuća žena i razmišljanja o napretku prema rodnoj ravnopravnosti u STEM-u.

Jedna od panelistica foruma, profesorica Datuk dr. Raha Abdul Rahim, izvršna direktorica Nacionalnog instituta za biotehnologiju Malezije, podijelila je svoje iskustvo kada je bila intervjuirana za mjesto prorektorice na jednom od lokalnih tehničkih sveučilišta u Maleziji s ostalih šest muških kandidata. Rekla je: “Pitali su me kako bih se snašla u radnom okruženju u kojem dominiraju muškarci jer su većina inženjeri, a ja sam odgovorila da sam i ja inženjer; doduše genetski inženjer koji može promijeniti bilo koji živi organizam. Ako nešto pođe po zlu s genetikom, više neće biti inženjera strojarstva, pa čak ni elektrotehnike. Ni muških ni ženskih.” – kazala je. Profesorica Datuk dr. Raha tako je kreativno i samouvjereno upravljala situacijom u odgovoru na delikatno pitanje na razgovoru za posao kako bi preokrenula ploču i ispitivačima dala do znanja da nisu bitne spolne/rodne razleike, te upravo zbog takvog svog stava dobila posao i postala prva žena prorektorica koja je imenovana na Tehničko sveučilište Malezije u Melaki (UTeM).

S druge strane, za žene koje su odlučile imati djecu dok se istodobno bave karijerom, izazovi su ogromni. Još jedna sudionica panela koja je po obrazovanju liječnica, izvršna direktorica Cell Biopeutics Resources, dr. Jezamine Lim, opisala je svoj put koji također nije bio lak, budući da je rodila troje djece dok je završavala magisterij i doktorat. “Bila sam toliko usredotočena na faze u mojoj trudnoći i procijenjeni datum poroda da su cijeli moj magisterij i doktorat bili planirani zapravo oko moje trudnoće,” podijelila je dr. Jezamine. Sav njezin trud se isplatio jer je postala prva žena koja je stekla doktorat iz inženjerstva matičnih stanica i tkiva na Sveučilištu Kebangsaan Malaysia (UKM).

Sudionica panela dr. Mahaletchumy Arujanan, izvršna direktorica Malezijskog informacijskog centra za biotehnologiju (MABIC), naglasila je da rodna ravnopravnost počinje kod kuće. "Moje su kćeri rekle da su bile nadahnute kad su me vidjele u odijelu kako idem na sastanke i govore", dodala je. Također je pozvala žene da iskoriste prilike kao što su programi stipendiranja za žene u STEM-u koje nudi British Council. Stipendija nudi dodatnu pomoć ženama koje putuju s uzdržavanom djecom.

Druge dvije panelistice koje su bile dobročiniteljice (svojevrsne pokroviteljice) stipendije, Nurimanina Najwa Shahrin i Debbie Ann Loh složile su se da shema stipendiranja igra važnu ulogu u promicanju studentica u visokom obrazovanju i istraživanju. Što je još važnije, žene u STEM-u moraju pronaći svoj glas i strast kako bi se istaknule. “Budite hrabre da budete drugačije i dajte si vremena da otkrijete svoje interese”, rekla je Debbie. "Vaša strast će vas natjerati da počnete učiti nove vještine, studirati u inozemstvu ili, primjerice, nastaviti magisterij, završiti doktorat…", dodala je Nurimanina.

Ovo je treća godina u kojoj se nude stipendije British Councila za žene u STEM, a posljednja grupa od 120 stipendistica trenutno studira na nizu sveučilišta diljem Velike Britanije. Uspješne stipendistice dobivaju punu stipendiju za magisterij u polju STEM na vodećem britanskom sveučilištu.