Prvi Karlovački

Pričajmo o karlovačkoj baštini

Autor: Marta Marinović

22.09.2020

Kultura

Manifestacija Dani europske baštine 2020. u Hrvatskoj se već tradicionalno održava svake godine tijekom rujna i listopada. Ove godine tema je “Baština i obrazovanje – učenje za život“.

Povodom obilježavanja Dana europske baštine, Gradski muzej Karlovac će u srijedu, 23. rujna na Starom gradu Dubovcu i u Gradskom muzeju održati dan otvorenih vrata, kao i besplatna stručna vodstva za sve koji žele naučiti više o karlovačkoj kulturnoj baštini.

Sutra otvaramo vrata našeg muzeja, besplatni posjeti bit će u Gradskom muzeju na Strossmayerovom trgu te na Starom gradu Dubovac. Ove godine smo odlučili kako je najbolji način, s obzirom na ograničene uvijete, odgovoriti na temu upravo živom riječju. Organizirat ćemo vodstva po stalnim izložbama Gradskog muzeja Karlovac, a na Strossmayerovom trgu pripremit ćemo integrirano vodstvo koje obuhvaća i stalni postav i in situ izložbu koja se nalazi u Radićevoj ulici i Ulici Pavleka Miškine. Tako ćemo šećući od makete do makete i izvornih lokacija razgovarati o karlovačkoj baštini. Za ta vodstva pod nazivom “Od prvog kata do zvjezdanih vrata”  bit će organizirana od 10 i od 17 sati, sve zainteresirane molimo da se okupe prije samog polaska u dvorištu Gradskog muzeja, najavio nam je kustos Gradskog muzeja i voditelj događanja Igor Čulig.

Ako ne stignete na organizirana vodstva razgledajte stalnu izložbu Gradskog muzeja Karlovac i Starog grada Dubovca u drugom terminu jer će ulaz na ove dvije baštinske lokacije biti slobodan cijeli dan. Radno vrijeme Gradskog muzeja Karlovac će biti od 8 do 19 sati, a branič-kule Starog grada Dubovca od 10 do 20 sati.

Osobe zainteresirane za vodstva na Starom gradu Dubovcu trebaju najaviti sudjelovanje na e-mail adresu iva.alibasic@gmk.hr jer je broj osoba po grupi ograničen. Također, mole se posjetitelji da sa sobom ponesu zaštitne maske.