Prvi Karlovački

Priča “Ferdo” autorice Mime Juračak najbolja na natječaju “Moje drago serce”

Autor: Anamarija Radočaj

07.10.2020

Kultura

Na ovogodišnji sedmi međunarodni književni natječaj “Moje drago serce” prijavljeno je čak 88 kratkih ljubavnih priča potaknutih slavnim pismom koje je Petar Zrinski uoči smaknuća uputio supruzi Katarini.

Članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje, književnica Julijana Matanović, profesorica Dubravka Težak i književnik Jasmin Imamović, među 88 prijavljenih priča odabrali su sedam priča za posebnu pohvalu i tri priče koje će dobiti nagradu “Stjepko Težak”.

Nagradu Stjepko Težak osvojila je priča Ferdo autorice Mime Juričak. Drugu nagradu osvojila je priča Freska autorice Danile Linić. Rosie Kugli s pričom Okus izdaje osvojila je treće mjesto.

Pohvale povjerenstva ove godine osvojili su Ivana Adlešić Pervan i priča Ruke, Maja Čačić i njena Malefica, Senka Čorak s pričom Svaka je šetnja sada maštanje o šetnji, Sanjin Ćiković i priča Vaza, Nada Đerek i Sova ljubičastih očiju, Mirjana Mikulec s pričom Knjiga utisaka, te Jasna Pavlović sa Škrinjom ljubavi.

Nagrada “Stjepko Težak” za najbolje priče na natječaju “Moje drago serce” dodjeljuje se inače u travnju, ali kako je ove godine pandemija COVID-19 sve poremetila, tako se i ozaljski književni natječaj produžio. Dodjela nagrade “Stjepko Težak” održat će se 30. listopada 2020. u Zavičajnom muzeju Ozalj u ozaljskom Starom gradu, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

Tri najbolje priče bit će objavljene na web stranici Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj nakon dodjele nagrade “Stjepko Težak”, a po završetku sljedećeg, osmog izdanja natječaja “Moje drago serce” planira se objava druge zbirke 40 najboljih priča s natječaja organiziranih od 2018. do 2021., nastavak knjige “Gartlic ljubavi” iz 2018.

Natječaj “Moje drago serce” 2020. organizirali su Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju pod pokroviteljstvom Grada Ozlja i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.