Prvi Karlovački

Pri karlovačkom Domu zdravlja od rujna počeo s radom mobilni palijativni tim

Autor: Miloš Milovanović

13.11.2019

Županija

Zaposlene su liječnica specijalistica i prvostupnica sestrinstva, a u planu je ugovaranje još jednog mobilnog tima

Pri karlovačkom Domu zdravlja od rujna djeluje mobilni palijativni tim. Uspostava sustava palijativne skrbi jedan je od prioriteta Republike Hrvatske i sastavni je dio Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012 – 2020. Cilj je poboljšanje kvalitete života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima povezanim s neizlječivošću bolesti. Karlovačka županije jedna je od prvih koja je donijela svoj Strateški plan razvoja palijativne skrbi za razdoblje 2015. – 2018, sukladno Nacionalnoj strategiji. Tako je 2016. započela s radom Posudionica pomagala pri Ustanovi za zdravstvenu njegu u kući Karlovac, a mrežom javno zdravstvenih usluga osigurano je 20 palijativnih postelja u tri županijske bolnice. S radom tima upoznala  se i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

U rujnu 2017. započeo je s radom Centar za koordinaciju palijativne skrbi, a u rujnu ove godine mobilni palijativni tim pri Domu zdravlja Karlovac. U Centru su zaposlene dvije prvostupnice sestrinstva, a u mobilnom palijativnom timu liječnik specijalist i prvostupnica sestrinstva. Svi sadržaji su ugovoreni s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a prema mreži javnozdravstvene službe može se ugovoriti još jedan mobilni tim.

Posebno zahvaljujem Karlovačkoj županiji koja nas je od prvih dana pratila, osigurala sredstva u proračunu za rad, kupili smo jedno vozilo i imamo u planu kupnju još jednog tako da se nadamo i dalje toj podršci u budućnosti, rekla je ravnateljica Doma zdravlja Karlovac Tatjana Šterk Tudić.

Zahvaljujući novčanoj pomoći Županije kupljen je informatički program za potrebe Centra. Tako je  oformljen Registar palijativnih bolesnika u kojem je do sada registrirano 1.100 pacijenata, ali na žalost samo oko 230 ih je živih, izjavila je koordinatorica u Centru Marijana Car.

Liječnica u mobilnom palijativnom timu dr. Jasna Pletikosa govoreći o iskustvima u radu u protekla dva i pol mjeseca je rekla.

Najčešće su to pacijenti s malignim bolestima, s Alzheimerovom bolešću, različitim oblicima demencija, ali isto tako i s kroničnim bolestima u terminalnoj fazi. No, u posljednje vrijeme sve više pomoć će trebati i branitelji te stradalnici Domovinskog rata koji su sve starija populacija. Želimo poboljšati kvalitetu života pacijenata u terminalnoj fazi bolesti.

Ovaj tim ima sve uvjete za nesmetan rad i djelovanje, osigurali smo novac za kupnju sofwera i vozila za potrebe tima, što sveukupno iznosi nešto više od 100 tisuća kuna, kazala je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. (m.m.)

Foto: i.č.