Prvi Karlovački

Prezentacija online programa “Muzejske učionice povijesti”

Autor: Branko Obradović

29.06.2020

Karlovac

Muzejska savjetnica Sanda Kočevar ravnateljima i profesorima povijesti osnovnih škola grada Karlovca prezentirat će novi edukativni online program Gradskog muzeja Karlovac "Muzejsku učionicu povijesti"

U Starom gradu Dubovcu u srijedu u 9 sati muzejska savjetnica Sanda Kočevar ravnateljima i profesorima povijesti osnovnih škola grada Karlovca prezentirat će novi edukativni online program Gradskog muzeja Karlovac – Muzejsku učionicu povijesti.

Muzejska učionica povijesti je novi edukativni online program Gradskog muzeja Karlovac nastao kao odgovor na okolnosti prouzročene pandemijom virusa COVID-19 s ciljem usklađivanja muzejskog djelovanja s potrebama zajednice. Naime, zatvaranje muzeja, ali i odgojno-obrazovnih ustanova, te prilagođavanje njihovog djelovanja virtualnom okruženju, ukazalo je na velik i nedovoljno iskorišten odgojno-obrazovni potencijal digitalizirane muzejske građe.

Muzejska učionica povijesti u skladu je s kurikul nastave povijesti i namijenjena je prvenstveno osnovnoškolskoj nastavi povijesti, iako vjerujemo da će publiku steći i među srednjoškolcima, ali i odraslim zaljubljenicima u lokalnu povijest. Usklađena je s odgojno-obrazovnim ciljevima i ishodima.

Zamišljena je kao suradnička platforma – dodatni materijal i izvor za učenje nastavnicima i profesorima povijesti kako bi proces učenja i poučavanja, kao i postignuća učenika bili što kvalitetniji i uspješniji. Sastoji se od ciklusa videolekcija koje prate obvezne teme kurikula na lokalnoj razini pružajući tako osnovu za dublje razumijevanje lokalne i nacionalne povijesti u europskome kontekstu i svjetskoj perspektivi.

Sadržaji su oblikovani tako da komuniciraju, interpretiraju i populariziraju lokalnu baštinu i zavičajnu povijest kroz afirmaciju muzejske građe, potiču intelektualnu znatiželju i aktivno učenje usmjereno na stjecanje temeljnih znanja, razvijanje vještina važnih za kritičko i kreativno mišljenje te komunikacijskih i socijalnih vještina.

Pilot videolekcija nosi naslov “Karlovac u Prvom svjetskom ratu”, a namijenjena je učenicima 7. razreda. Urednica projekta je muzejska savjetnica Gradskog muzeja Karlovac Sanda Kočevar.