Karijes je i dalje najrasprostranjenija bolest koja se da prevenirati i to nam je cilj, istaknula je dr. Jurišić Kvesić

O preventivnom pristupu oralnom zdravlju u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži

VIŠE IZ RUBRIKE

  Preventivni pristup oralnom zdravlju bila je tema današnje tribine za nastavno i medicinsko osoblje u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac.

  -Cilj nam je osvijestiti koliko je važno oralno zdravlje, ne samo zbog onoga što imamo u ustima, nego kakve su reperkusije na opće zdravlje. Karijes je i dalje najrasprostranjenija bolest, znači ona je kronična, bakterijska bolest koja se da prevenirati i to nam je cilj. Prevencija je isključivo u oralnoj higijeni, u pravilnoj prehrani i redovitim kontrolama kod doktora dentalne medicine, istaknula je tom prilikom predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Ministarstva zdravstva, doktorica Anka Jurišić Kvesić.

  Predavanje o važnosti nadziranog četkanja zubi i vrtićima i školama održala je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doktorica Ivana Pavić Šimetin, ujedno i voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

  -Cilj je da sva djeca četkaju zube barem jedanput dnevno dok su u ovoj ustanovi čime će se i spriječiti karijes sad u ovoj dobi u kojoj jesu, a i oni će usvojiti i naviku za ubuduće. Moramo reći da djeca s teškoćama u razvoju vrlo često imaju lošiju higijenu nego djeca koja nemaju teškoće. To j iz jednostavnog životnog razloga da uslijed brige o drugim komponentama zdravlja koje su vrlo često jako zahtjevne i za djecu i za roditelje, ne stignu se baviti s oralnom higijenom, zato smo jako i ponosni što provodimo projekt i u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži, da pokažemo kako se to može raditi i kod djece koja imaju teškoće, pa isto kao i model jednog dana za cijelu Hrvatsku, poručila je dr. Pavić Šimatin.

  Na ovaj pilot projekt kojim je obuhvaćeno mnoštvo škola i vrtića u Hrvatskoj osvrnuo se i ravnatelj navedene ustanove, Volodymyr Kubinskky.

   -Želimo u našu školu uvesti prevenciju. Jako nam je važno uključiti se u sve trendove koji su sada bitni u Hrvatskoj kako bismo probleme kao što su pretilost ili probleme oralnog zdravlja prevenirali i kako ne bismo došli do jedne teže situacije. Djecu dovesti stomatologu je problematično, pa je bolje prevenirati kako bi proces dolaska kod stomatologa bio što kasnije odgođen, a možda bi se mogao i izbjeći, naglasio je Kubinskky.  (sl)

  Foto: (ič)