Prvi Karlovački

Vlastitim sredstvima Morana Rožman preuredila karlovački povijesni kutak

Autor: Ksenija Begović

28.11.2019

Arhitektice društva

Nakon 14 i pol godina ili kako je to precizirala Morana Rožman nakon 5.212 dana, Paviljon Katzler 1897 je preuređen i u ponedjeljak je ponovo otvorio svoja vrata, u Moraninom stilu svečanim otvorenjem bez svečanog otvorenja. Dakle svi koji su se našli u prolazu bili su pozvani da dođu i razgledaju Paviljon. Bila je pripremljena i zakuska u starom karlovačkom stilu uz čvarke, kukuružnjake, melšpajz, ajerkonjak i rakiju.

Tri je tjedna Paviljon bio zatvoren, no sad je vraćen u uobičajeno stanje uz manje dekoraterske izmjene i „miris“ svježe boje. Radovi su potrajali duže od očekivanog, kazala je Rožman, ali vrijedilo je.

Bila je to restauracija, renovacija i reorganizacija. Nakon 14 godina je Paviljon zaista zaslužio jednu temeljitu obnovu. Ovo je naravno prva faza, preuređenje iznutra jer ono iznutra je najbitnije, kaže Morana.

A zašto je trebalo čak tri tjedna da bi se restaurirao prostor dimenzija tri i pol sa tri i pol metra iliti jedne sobice? Prije svega jer u taj prostor stane čudo jedno pa je glavnina posla bila – isprazniti ga.

Što sve stane? Pa stane ukupno 370 povijesnih predmeta. Najteži ima 65 kilograma, to je šivaća mašina, najmanji je predmet krunica u medaljonu veličine jedan centimetar. Najstariji je predmet iz 18. stoljeća, a radi se o okviru slike. Iz istog je stoljeća dio knjiga pisanih na gotici. Trebalo mi je tjedan dana da Paviljon ispraznim, radila sam po deset sati dnevno da sve to iznesem i zapakiram, tako da ostane cijelo i prenesem doma. Nekih pedesetak kutija.

Paviljon od svega nešto više od devet kvadrata zapravo je multifunkcionalni objekt. To je muzej, galerija, suvenirnica, knjižara, ponekad i poštanski ured.

Povijesni predmeti su svrstani po temama, kućanski uporabni predmeti, industrijska baština u nastavku, a povijest obitelji Katzler zauzima treći dio. U industrijskoj baštini nalaze se i tri Kanoldove limene kutije za bombone, ima ih svega tri i sve tri su obiteljskom vlasništvu. To je bila švedska tvornica kandita, bombona i čokolada koja je u Karlovcu radila od 1927. do 1931. u današnjoj Mihanovićevoj ulici. Te kutije dio su industrijske baštine i evidentirane su u Virtualnom muzeju karlovačke industrije. Imam Jamničku kiselicu s početka prošlog stoljeća. Original zapakiranu i zapečaćenu, spašenu iz skladišta Jamnice prije nego što je počeo rat, priča Morana.

Ovo preuređenje Morana Rožman uglavnom je financirala sama.

Jedina pomoć koju sam dobila pri uređenju bila je od majstora koji je obavljao radove. Ta pomoć je bila djelomično donacija jer sam dobila na poklon najljepšu komodu, stariju od sto godina, u kojoj je sad skladišni prostor Paviljona. Dio prijašnjeg namještaja je uklonjen pa sad ima ipak malo više prostora. Ugrađene su i nove police.

Nada se da će više pomoći institucija biti oko vanjskog uređenja Paviljona koje također planira, a dodatna sredstva planira namaknuti kroz crowdfunding kampanju. Obnova ove jedinstvene male karlovačke građevine mora se obavljati i pod nadzorom konzervatora.

Uskoro počinje Advent pa Morana seli na rezervnu poziciju, odnosno imat će kao i lani kućicu kod Glazbenog paviljona.
Ponuda će biti nadopunjena prigodnim stvarčicama, adventskim vjenčićima, božićnim ukrasima i sve na tragu cvjećarske tradicije Katzlerovih.

U Paviljonu se pak može očekivati izložba fotografija, sve će biti u božićnom ruhu i naravno foto kutak.

-To će biti najmanji foto kutak gdje će biti izložene najmanje jaslice u gradu koje se rade u suradnji Udrugom osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Bit će izložene na postamentu u staklenoj vitrini, a bit će i povećalo, smije se Morana. (kb)
Foto: Dinko Neskusil