Premijera solo koreodrame "Drago mi je, Dragojla"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Jučer je u tzv. Crnoj dvorani Zagrebačkog plesnog centra u organizaciji ZKM-a bila premijera solo koreodrame "Drago mi je, Dragojla" u kojoj je izvođačica i koautorica naša Karlovčanka Vera Mitrović Vrbanac koja glumi, a pritom istražuje, predstavlja i portretira život i rad poznate književnice i pedagoginje Dragojle Jarnević.

  -Sjajan spoj glume, plesa i glazbe, rekao je predsjednik ZAKUD-a Karlovačke županije Damir Škrtić koji je bio u prepunoj publici sinoć, zahvaljujući svima koji su sudjelovali u stvaranju ove izvanredne predstave. S obzirom da je Vera nakon izvedbe doživjela prave, zaslužene ovacije, jedva čekam ovu predstavu vidjeti u Karlovcu, kazao je.

  Autor ove predstave je Žak Valenta, skladatelj Goran Ilić, na tekst Dragojle Jarnević (iz Dnevnika), a u produkciji Branka Žaka Valente iz Umjetničke organizacije TRAFIK, Rijeka. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba za 2022. godinu. Ovim plesno-dramskim solom, koreografa Branka Žaka Valente u koautorstvu i izvedbi karlovačke umjetnice se kroz odabrane biografske narative i metaforičke scene propuštene kroz prizmu pokreta i teksta, te uz video projekciju koja prati izvedbu dodajući joj multimedijalni suvremeni okvir, intrigantna biografija ove žene iz 19. st. promatra kroz njezine dnevničke zapise i korelira s izazovima današnjice.

  U vremenu u kojem je Dragojla živjela (Karlovac, 4. siječnja 1812. - Karlovac, 12. ožujka 1875.), ova osobita Karlovčanka preteča je progresivnog načina mišljenja, djelovanja i življenja, dodirujući za svog života područje koje danas poznajemo pod terminom feminizam i zalaganje za prava žena na ravnopravnost u obrazovanju i javnom djelovanju na ovim prostorima. Kao književnica odabire pisati na hrvatskom jeziku svjesna značenja jezika kao temelja identitetskog pitanja, iako joj je materinji jezik bio njemački, kao građanki Austro-Ugarskog carstva kojeg je Karlovac ili Carlstadt bio sastavni dio za njezina života. Jarnević je svojim djelovanjem pripadala najuglednijim sudionicima Hrvatskog narodnog preporoda čemu svjedoči i glasovita litografija "Muževi ilirske dobe" na kojoj je među preporodnim velikanima otisnut i njezin lik. Osim toga, ona dotiče snažno različita područja, kako društvenog djelovanja, tako i osobnog razvoja. Intrigantna ličnost, svjesna općih društvenih ograničenja, ali i osobnih potencijala, određuje se osviješteno za slobodu izbora u svakom području života i pravo djelovanja u istini pod svaku cijenu. Svjedočanstvo osobnog i sliku društvenog života ostavila nam je na 1100 stranica svog dnevnika kojeg piše punih četrdeset godina, uređujući ga sama za izdavanje, znajući da će njegova vrijednost imati značenje tek u nekoj budućnosti, nakon njezine smrti.

  Dragojlu, rođenu Karoline Jarnevic, teško je staviti u kalup kada su društvene norme, određenja i uređenja u pitanju, kako u vremenu za njezina života, tako i nakon njezine smrti. Upravo stoga autore ovog projekta intrigira njezina biografija i njezina pojavnost koja se razlijeva na mnogo razina izlazeći uvijek izvan kalupa i banalnosti određenja tipa: književnica, pedagoginja, feministica, alpinistica, modistica, Ilirkinja, spisateljica, mudračica… Koliko su u tome uspjeli - moći ćete se u to uvjeriti ukoliko pogledate predstavu.

  Foto: Damir Škrtić