Cilj Vlade  je modernizirati hrvatsko zdravstvo i jačati njegovu dostupnost

Premijer s ministrima obišao novouređene prostore karlovačke Opće bolnice

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prije  sjednice Vlade  premijer Andrej Plenković  posjetio je Opću bolnicu Karlovac. Tamo ga je ravnatelj ove ustanove prim. dr. Ervin Jančić informirao o nedavno uspješno završenom EU projektu kojim je uređeno deset dnevnih bolnica i četiri operacijske dvorane za operativne zahvate  jednodnevne kirurgije. Za taj projekt Bolnica je iz EU fondova dobila bespovratnih, nešto manje od 36 milijuna kuna, od čega je skoro 19 milijuna kuna uloženo u novu opremu.

  Nakon obilaska novouređenih bolničkih odjela, predsjednik Vlade Plenković izjavio je da je i iz ovog ulaganja vidljivo koliko europski fondovi predstavljaju stvarnu dodanu vrijednost u Hrvatskoj.

  Ocijenivši projekt obnove dnevnih bolnica i kirurgija izvrsnim projektom za modernizaciju hrvatskog zdravstva, premijer Plenković podsjetio je da su se ugovori vezani uz karlovačku bolnicu potpisivali početkom 2017., u prvim mjesecima rada ove Vlade.

  -Tada smo svi skupa percipirali koliko će ova sredstva iz Operativnog programa za konkurentnost  i koheziju, u relativno kratkom roku, s iznosom sredstava od milijardu i 350 milijuna kuna, izravno pomoći 27 bolnica diljem Hrvatske, poručio je Plenković.

  Dodao je da u ovakvoj formi zadnje 42 godine, s tradicijom od 1846. godine, Karlovac i cijela Karlovačka županija  pružaju kvalitetnu uslugu pacijentima, s obzirom da kroz dnevnu bolnicu prođe oko 1.400 ljudi.

  Kazao je da je cilj Vlade modernizirati hrvatsko zdravstvo i jačati njegovu dostupnost.

  -Želimo modernizirati hrvatsko zdravstvo i učiniti ga dostupnijim, istodobno nastojeći umanjiti troškove, povećavati učinkovitost te smanjivati generiranje dugova u zdravstvu, kao jednog od najvećih problema koji opterećuje cijeli imidž zdravstvenoga sustava.

  Naglasio je predanost Vlade tome cilju te izrazio uvjerenje da će ovaj koristan projekt obnove karlovačke bolnice poslužiti kao dobar primjer za realizaciju brojnih drugih projekata koji su danas na sjednici Vlade, ne samo za Karlovac nego i za druge gradove i općine.

  -Ispada, baš na blagdan sv. Nikole, da je to vrijeme darivanja, ali ja bih rekao, to je vrijeme kvalitetnoga planiranja, angažmana, asertivnosti i županije i grada i svih Vladinih resora, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

  Bolnica će dobiti pomoć i od hrvatske Vlade, budući da je na sjednici bila i jedna točka vezana upravo uz realizaciju uređenja Centra za hemodijalizu. Naime, iduće godine planirano je uređenje i preseljenje dijalize, što je dosta zahtjevan projekt, kako u financijskom tako i u tehničkom smislu. Vrijednost ove investicije procijenjena je na 7,8 milijuna kuna.

  U obilasku novouređenih prostora bolnice uz premijera su bili i ministri Tomislav Ćorić, Nada Murganić, Tomo Medved, Milan Kujundžić i Gabrijela Žalac.

  Foto: Dinko Neskusil