Prvi Karlovački

Premijer Plenković uručio ugovore iz ITU mehanizma za Veliko urbano područje Karlovac

Autor: Miloš Milovanović

31.03.2021

Vijesti

Sa četiri ugovora vrijedna 200 milijuna kuna obnovit će se kino Edison, dovršiti Poduzetnički centar Nikola Tesla i revitalizirati vrelovod

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na prigodnoj svečanosti u prostoru karlovačkog Veleučilišta uručio županici Martini Furdek Hajdin i gradonačelniku Damiru Mandiću četiri ugovora iz ITU mehanizma za Veliko urbano područje Karlovac.

Naš dolazak na karlovačko Veleučilište posvećen je ITU, tj. programima financiranim iz integriranih teritorijalnih ulaganja i koincidira sa završetkom jednog drugog projekta koji je financiran sredstvima za istraživanje, inovacije i razvoj, projektom Atrija znanja, u koji je uloženo 39 milijuna kuna i koji je dao jednu sasvim novu dimenziju karlovačkom Veleučilištu. Kada je riječ o integriranim teritorijalnim ulaganjima želim ponoviti da je današnji događaj i dodjela ugovora vezan za politiku naše Vlade: politiku ravnomjernog regionalnog razvoja, snažne podrške svim županijama i gradovima, jačanju infrastrukture i apliciranju sredstava iz europskih omotnica i naravno državnog proračuna, rekao je uvodno premijer Plenković.

Podsjetio je da je Vlada u Karlovcu održala sjednicu prije nešto više od dvije godine, a jedna od točaka bila su i integrirana teritorijalna ulaganja. Tada je govoreno o mogućnosti da se za Karlovac izdvoji 70-tak milijuna kuna, a danas vidimo, ističe premijer, da smo pametnim raspoređivanjem sredstava  došli do projekata u vrijednosti od skoro 200 milijuna kuna, od čega je 155 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Posebno mi je drago da ćemo uručiti ugovore koji se odnose na obnovu lokacije nekadašnjeg kina Edison, zatim u Poduzetnički centar Nikola Tesla pored Gimnazije u koju je ovaj naš znanstvenik i inovator i išao u školu. Zadnji projekt je revitalizacija dijela vrelovoda, centralnog toplinskog sustava u Karlovcu, vrlo konkretnog projekta koji će omogućiti kvalitetniji život u pet gradskih četvrti. Sve to govori koliki je napor koji radimo s razine Vlade detaljno usuglašen sa potrebama grada Karlovca, dogovoren i sa razinom Županije, na tragu naših projekata i ulaganja bilo da je riječ o Aglomeraciji, prometnoj povezanosti ili pak o sjajnom projektu kojeg smo imali prigodu otvoriti na samom početku naše prve Vlade, a to je Aquatika. Upravo taj projekt pokazuje koliko je Karlovac i Karlovačka županija sa svojim stručnjacima, s ljudima koji su dobili povjerenje građana i preuzeli odgovornost, učinio za razvoj ovoga grada i ove županije.

Zaključno je predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio.

Naravno da ćemo s ITU mehanizmom raditi i nastaviti slične projekte diljem Hrvatske u drugim gradovima koji su u to  uključeni i da će se ovakav način aktivnosti koristiti i u novom višegodišnjem financijskom okviru o kojem se u ovom trenutku svi resori nastoje usuglasiti i definirati. Otprilike za dva mjeseca imat ćemo puno jasniju sliku alokacije sredstva za ukupno 12,7 milijardi eura koji nas iz tog sedmogodišnjega proračuna očekuje. Dakle, “Acta, non verba“, to se jako dobro vidi ovdje u Karlovcu. Čestitam svima koji su dali doprinos.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak je izrazila uvjerenje da će i novi budući projekti biti uspješno realizirani te nastavila:

Želim da uspješno realizirate ove projekte, u Ministarstvu regionalnog razvoja imate partnera i za buduće programsko razdoblje. Čeka nas izdašna omotnica  2021. – 2027. u vidu pametnog, zelenog i svega onoga što može značajno učiniti i demografski boljitak, odnosno napraviti i demografsku revitalizaciju, ali i podići kvalitetu života i standard u županiji.

Gradonačelnik Damir Mandić je zahvaljujući svima koji su sudjelovali u ovoj priči rekao:

S današnjom podjelom ugovora završavamo jedno putovanje na koje smo krenuli 2018. godine na sjednici Vlade održanoj u Karlovcu. Na toj sjednici grad Karlovac je od Vlade dobio rješenje da se može uključiti u obitelj ITU gradova u Hrvatskoj . Sedam gradova je do tada već bilo dio ITU priče, mi smo bili osmi. Zahvaljujem se zato što smo jednim ubrzanim tempom uz svesrdnu pomoć Ministarstva, pa i SAFU-a uspjeli ne samo donijeti one dokumente koji su potrebni nego i sve naše projekte koji su bili na stolu  u tom trenutku te se uspjeli uključiti u ITU mehanizam. Zahvaljujem se i gradovima Dugoj Resi, ali i Ozlju koji su zajedno dio većeg urbanog područja Karlovac jer uz njihovo razumijevanje uspjeli smo u prošloj financijskoj perspektivi realizirati isključivo projekte iz Karlovca. Ono što je dobro, vjerujem da ćemo u  narednoj financijskoj perspektivi svi zajedno realizirati sve one naše projekte koje zajedno planiramo.

Posebno se osvrnuo na dio projekta koji je vezan u vrelovod.

Dio projekta vrelovoda su i geotermalni izvori. Ovih 105 milijuna kuna za obnovu vrelovoda su ustvari početak jedne zelene priče grada Karlovca, mi želimo biti zeleniji i kada je riječ o energiji. Vjerujem da će i pametna i digitalna i zelena Europa prepoznati taj naš  projekt i uvjeren sam da ćemo možda ne kroz ITU, možda kroz neki drugi program uspjeti realizirati i našu ideju da se osam tisuća obitelji u Karlovcu grije geotermalnom vodom. To je jedan potencijal, ne samo energetski nego i poljoprivredni i turistički.

Kazao je i da Grad Karlovac završno u ovom trenutku, bez ovih 20 milijuna eura koji dolaze, provodi projekata čija je vrijednost oko 200 milijuna kuna. Vjeruje da će nova financijska perspektiva definitivno promijeniti lice Karlovca. Zahvalio se Vladi i premijeru Plenkoviću na podršci.

Županica Martina Furdek Hajdin  izjavila kako će dodijeljena ITU sredstva biti dovoljna da se završi Centar Nikola Tesla. Rekla  je kako to treba postati poduzetnički centar mladih, ali i ono što Tesla jest: centar inovativnosti, kreativnosti, znanosti, kulture, obrazovanja, kao i nova turistička atrakcija.

U proteklom vremenu Karlovačka županija inzistira na suradnji sa svim svojim gradovima i općinama bez obzira na političkih predznak vladajućih. Na osnovu te suradnje nastao je projektni program “407 za 047”, nastalo je i ITU područje Karlovac, Duga Resa, Ozalj, dobili smo i odluku o intervencijskom planu za Grad Slunj i šest okolnih općina – Cetingrad, Krnjak, Saborsko, Plaški, Rakovica i Vojnić, dio smo Panonske Hrvatske i mnogo toga još. Želimo da Karlovačka županija postane demografski obnovljeno, zeleno, pametno, povezano, sigurno i solidarno područje, istaknula je županica.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su još i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te saborske zastupnice Maja Grba Bujević, Nada Murganić i Marija Jelkovac.