Prvi Karlovački

Premijer Plenković pustio u rad obnovljeni agregat u sklopu revitalizacije HE Ozalj

06.12.2018

Županija

Ulaganje od 60 milijuna kuna u revitalizaciju HE Ozalj dio je ukupnog projekta revitalizacije  hidroelektrana vrijednog 3,6 milijarde kuna koji se planira završiti do 2028 .godine, što će rezultirati sa 160 megavata  nove snage u hidroelektranama

Prije sjednice Vlade koja je danas održana u Karlovcu, premijer Andrej Plenković   sudjelovao je na obilježavanju 110. godišnjice hidroelektrane Ozalj gdje je u probni rad pustio agregat B u sklopu revitalizacije te elektrane.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se radi o još jednoj investiciji u hrvatski elektroenergetski sustav koja će revitalizirati 111. godina staru karlovačku Munjaru. Naglasio je da je ona ne samo spomenik kulture, već koristi kao izvor energije vodu, jedan od najvažnijih resursa kojeg Hrvatska ima.

– Izvori energije u Hrvatskoj iz hidroelektrana su broj 1, nakon toga termoelektrane, nakon toga izvori iz nuklearne elektrane, a potom ostali obnovljivi izvori energije poput vjetroelektrana ili solarna energija, naglasio je premijer i dodao.

Ono što mi je posebno drago je da HEP, kao jedna od naših najznačajnijih kompanija provodi jedan veliki investicijski ciklus, od 3,6 milijardi kuna. Dosad je uloženo 1,4 milijarde kuna, a bit će još 2,2 milijarde kuna u sljedećih 10 godina. Ovo investiranje u hidroelektranu Ozalj od 60 milijuna kuna, produžit će joj vijek. Hrvatska želi nastaviti ovaj trend koji je sjajan ako ga gledamo na europskoj razini; mi smo već sad ostvarili ciljeve iz obnovljivih izvora energije na razini Europske unije planirano 2030. Hrvatska već ima više od 28 posto, što je puno više nego prosjek EU-a danas, prebacili smo davno ono što je bilo dogovoreno za 2020. godinu.

Govoreći jutros u Ozlju premijer Plenković je poručio.
Stoga mi je posebno drago da će ovaj investicijski ciklus pridonijeti rastu BDP-a. Rekli smo da u tom strateškom trokutu fiskalne konsolidacije strukturnih reformi investicije moramo stavljati naglasak upravo na ulaganja jer je upravo to pokretač rasta i razvoja, u konačnici i zapošljavanja u Hrvatskoj. Hrvatska Vlada, a posebno aktivnosti koje provodi Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, radi na donošenju energetske strategije. Ta energetska strategija koja je sad u fazi tzv. zelene knjige pa će potom biti bijela knjiga, potom će biti izgrađena čitava energetska strategija koja se temelji na nekoliko ključnih elemenata. Prvo je da želimo da svi naši građani, cijela država, naše gospodarstvo ima sigurnu opskrbu energijom. To nam je temeljni cilj. Drugi je da cijela energetika u Hrvatskoj ide u korak s globalnim trendom, a to je borba protiv klimatskih promjena  i zaštita okoliša. Treći je da nam izvori energije budu cjenovno dostupni. Četvrti je da omogući kvalitetno funkcioniranje gospodarstva i kvalitetno funkcioniranje u smislu cijene naših kućanstava. Zbog toga će upravo na tih nekoliko elemenata biti i doprinos HEP-a svemu onome što radimo u energetskom sektoru, svemu onom što želimo ostvariti za bolju kvalitetu naših građana i u konačnici vidite koliko je energetskih projekata uvijek dio tema međunarodnih sastanaka i kontakata, koliko će Hrvatska uspjeti diverzificirati pravce opskrbe energijom. Bez obzira o kojoj vrsti energije je riječ. S te strane mislim da smo na dobrom putu, poručio je premijer, čestitavši svima koji su realizirali investiciju revitalizacije HE Ozalj.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barberić je kazao da je  obilježavanje 110. obljetnice rada jedne od najstarijih elektrana u Hrvatskoj savršen  povod za najavu novog razvojnog smjera HEP-a i najavio.

-Tako s ovog mjesta najavljujem da ćemo u sklopu provedbe obnovljivog scenarija razvoja u idućem razdoblju pokrenuti snažan ciklus investicija u hidroelektrane i ostale obnovljive izvore energije. Taj novi razvojni smjer povijesni je iskorak HEP-a  u  razvoju obnovljivih izvora, započeo je ove godine potpisivanjem ugovora o preuzimanju sunčane elektrane Cres. Za iduću godinu najavljujem i pokretanja projekta sunčane elektrane Vis te još nekoliko projekata obnovljivih izvora energije. Već u 2019. u sunčane i vjetroelektrane uložit ćemo 600 milijuna kuna. Realizacija tih ulaganja označit će novu razvojnu fazu HEP-a. Naime, uz revitalizaciju postojećih hidroelektrana, među kojima je i HE Ozalj, drugi stup obnovljivog scenarija razvoja HEP-a je izgradnja novih hidroelektrana, a  treći izgradnja ostalih obnovljivih izvora. Ulaganje od 60 milijuna kuna u revitalizaciju HE Ozalj dio je ukupnog projekta revitalizacije  hidroelektrana vrijednog 3,6 milijarde kuna kojega planiramo završiti do 2028 .godine. Rezultat tog investicijskog ciklusa bit će dodatni 160 megavata  nove snage u hidroelektranama. Današnjim puštanjem u probni rad zamijenjenog generatora B privodimo kraju drugu od tri faze revitalizacije elektrane.

Prigodnoj svečanosti u Ozlju prisustvovali su i ministri u Vladi Nada Murganić, Tomislav Ćorić, Darko Horvat, Tomo Medved, saborski zastupnici Marija Jelkovac i Tomislav Lipošćak,  kao i župan Damir Jelić sa svojim zamjenicima, karlovački gradonačelnik Damir Mandić sa zamjenicima te ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić sa zamjenicima.

Foto: Dinko Neskusil