Prvi Karlovački

Premijer Plenković s ministrima održao online sastanak sa županima

Autor: Miloš Milovanović

02.12.2020

Koronavirus

Furdek Hajdin: KA-županija pohvaljena što je među prvima osnovala izdvojene izolacijske jedinice te brzo antigensko testiranje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je zajedno sa ministrima održao online sastanak sa županima hrvatskih županija. Na sastanku je sudjelovala županica Martina Furdek Hajdin, a naknadno se na temi školstva uključila i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. Glavna tema sastanka bile su protuepidemijske mjere, njihovo provođenje i mjere pomoći ugroženim gospodarskim granama i gospodarstvenicima.

Karlovačka županija trinaesta je po redu od svih županija po broju učenika osnovnih i srednjih škola oboljelih od COVID-19. Radi se o 1,22 posto oboljelih učenika zbog čega možemo biti zadovoljni, jer ipak imamo donekle povoljnu situaciju. Uz brojne prijedloge kolega u pogledu održavanja nastave zaključeno je da će se nastava u ovom polugodištu završiti bez uvođenja promjena, znači online samo tamo gdje je to potrebno te se neće ranije završiti kako bi se učenici mogli ocijeniti. Ministar Aladrović još jednom je pohvalio Karlovačku županiju kao jednu od dvije županije koja je osnovala izdvojene izolacijske jedinice te je apelirao i na ostale da što prije to učine. Također, Karlovačka županija je istaknuta i kao jedna od prvih koja je uvela brzo antigensko testiranje, koje u Karlovačkoj županiji započinje 3. prosinca, istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin.

Pozvala je građane na strpljenje posebice one koji odlaze na drive in testiranje u prostor vojarne Lušćić gdje se proteklih dana stvaraju velike gužve. Situacija bi se trebala koliko toliko normalizirati uvođenjem brzih antigenskih testiranja u šest domova zdravlja na području županije koja započinju sutra.

U Karlovcu će se antigenska testiranja obavljati u vojarni Luščić u vremenu od 13 do 15 sati. U Ogulinu u prostoru HGSS-a – Stanice Ogulin, Ulica Struga 18  u vremenu od 13 do 14,30 sati. U Dugoj Resi antigenska testiranja biti u izdvojenom prostoru u zgradi s posebnim ulazom iz dvorišta  koju je koristio Zavod za javno zdravstvo, bana Jelačića 4 , u vremenu od 11,30 do 13,30 sati. U Slunju će to biti u Plitvičkoj ulici 18 a, prostor dijela Pedijatrije s posebnim natkrivenim ulazom u vremenu od 9 do 11 sati. U Ozlju će antigenska testiranja biti u šatoru ispred ulaza u garažu Doma zdravlja, Kolodvorska cesta 2, u vremenu od 13 do 14 sati. U Vojniću će testiranja biti u prostoriji unutar Doma zdravlja, u Ulici Andrije Hebranga 28, u vremenu od 13 do 14,30 sati, rekla je županica.

Premda je u proljeće Karlovačka županija imala COVID ambulantu, trenutno je nema. Evo kako je to prokomentirala županica Furdek Hajdin.

Nama se učinkovitije pokazalo da svi naši žitelji koji sumnjaju na zarazu koronavirusom ili su već pozitivni, veći dio svih svojih pitanja i skrbi rješavaju u okviru primarne zdravstvene zaštite, odnosno obiteljskih liječnika. Isto tako naši domovi zdravlja su ekipirani na način da pruže svu uslugu oboljelima. U situaciji koja se primjerice jučer  dogodila u Vojniću gdje je kod 17 osoba trebalo odraditi i testiranje, tada se formira jedan mobilni tim. Takvim načinom se može puno učinkovitije riješiti cijela situacija.

Online sastanku su prisustvovali i ministar zdravstva Vili Beroš, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji su iznijeli nove epidemiološke podatke.