Prvi Karlovački

Premijer Andrej Plenković obišao poplavljena područja

15.05.2019

Karlovac

Plenković: Napredujemo svake godine u svakom pogledu pa i po pitanju obrane od poplava

Premijer Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je danas  karlovačko područje, zahvaćeno proteklih dana poplavama. Evo što je nakon obilaska  izjavio.

Prije svega htio bih se zahvaliti županu Damiru Jeliću i gradonačelniku Damiru Mandiću, svim vatrogascima i svim službama grada Karlovca koji su ovdje na Logorištu i Maloj Švarči te na drugim mjestima radili doista danonoćno. Čuo sam da je vodostaj bio skoro 8 metara, a zahvaljujem naravno i Hrvatskim vodama, ministrima Ćoriću i Božinoviću, hrvatskoj policiji i svima koji su se angažirali. Obranjene su kuće, koncept box barijera je pravo rješenje za Koranu i Mrežnicu, ljudi ovdje koje smo znali ranijih godina zateći s metar i nešto vode u prizemljima su zadovoljni, sustav obrana od poplave ovdje se pokazao vrlo učinkovitim… Posebno mi je drago zbog Karlovca, da smo pod inicijativom ministra Ćorića, u suradnji sa županom i gradonačelnikom, donijeli poseban zakon koji se odnosi na obranu od poplava, osobito Kupe. Danas gradonačelnik razgovara s tehničkom delegacijom EU kako bismo projekt koji je vrijedan 120 milijuna eura realizirali i na dugoročniji način pomogli Karlovčankama i Karlovčanima da visoke vode u gradu na četiri rijeke u budućnosti izazivaju što manje šteta i negativnih posljedica, izjavio je premijer Plenković.

Na novinarsko pitanje o tome kako će građanima čija je imovina oštećena u poplavi biti nadoknađena  šteta, premijer Plenković je rekao.

Vi znate kako to ide, imamo sistem vlastitih osiguranja, to je prvi put, tko nema, ako župan proglasi izvanrednu situaciju onda se procjenjuju štete, izlazi komisija i ono što se može se isplati.

Zaključno je, a vezano uz postavljene box barijera koje su od kada su postavljene zaštitile imovinu građana,  premijer Andrej Plenković poručio.

Ja sam tu znao doći na početku mandata pa nije bilo ni box barijera, ono što zna župan i svi koji se bave ovom temom u Karlovcu, danas je puno bolje nego prije par godina, napredujemo svake godine u svakom pogledu pa i po pitanju obrane od poplava. (m.m.)