Prvi Karlovački

Prema trenutnim podacima u Ogulinu još dvije novooboljele osobe, čeka se 40-tak nalaza

Autor: Miloš Milovanović

10.07.2020

Koronavirus

Tijekom popodneva stigli su nalazi za 37 uzoraka uzetih u Ogulinu i svi su negativni. Većina, ne precizirajući točan broj, nalaza iz Karlovca je isto tako negativnih na koronavirus, objavio je Županijski stožer

Prema trenutnim podacima, od jučer u Ogulinu imamo dvije novooboljele osobe zaražene koronavirusom. Radi se o bliskim kontaktima već prije oboljele osobe i epidemiološka obrada je u tijeku. Koliko će biti i da  li će biti novih mjera samoizolacije odnosno da li ćemo ih morati odrediti, ovisi o epidemiološkom izvidu koji upravo provodimo. Za danas je dogovorena protuepidemijska dezinfekcija zgrade Gradske uprave u Ogulinu što znači da će zgrada biti ispražnjena, da će po pravilima struke biti obavljena dezinfekcija i u ponedjeljak, nadam se da će sve biti u redu i da će Gradska uprava u Ogulinu ponovno biti u funkciji, rekla je na konferenciji za medije županijskog Stožera CZ ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Jelica Magdić.

Stožer CZ Karlovačke županije ponovno radi svako jutro na redovitim brifinzima, unatrag posljednjih 10-tak dana. Pratimo situaciju i ona je u  Karlovačkoj županiji za sada povoljna. Naravno da ima određenih proboja virusa, posebice ovaj posljednji slučaj zaraze ogulinskog gradonačelnika. On je dobro, ne zna gdje se zarazio, i dalje ćemo biti u kontaktu. Imenovan je novi načelnik Stožera CZ grada Ogulina Ivica Porubić jer je sadašnja načelnica gospođa Šumonja također u samoizolaciji. Pratit ćemo situaciju u Ogulinu i ovog vikenda pojačat ćemo obilazak noćnih klubova. Prošli vikend smo odradili 13 obilazaka noćnih klubova i nisu utvrđene veće nepravilnosti. Ovog vikenda u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite i PU karlovačkom fokusirat ćemo se na gradove Karlovac i Ogulin. Skrećemo pozornost na Ogulin da baš ako nije potrebno da se ovog vikenda ljudi suzdrže dok se ne odrade svi kontakti novooboljelih osoba. Rezultati se još očekuju; Stožer ponovno  funkcionira, mailovi su otvoreni i dostupni smo 24 sata, izjavio je načelnik županijskog Stožera CZ Josip Ribar.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Jelica Magdić je odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja kazala.

Ukupno je u Karlovačkoj županiji trenutno 28 novozaraženih osoba. Na svu sreću nemamo tako teške kliničke slike. Ima i mlađih osoba, tako da se nadamo da će i s te strane biti dobro. Dvije su osobe hospitalizirane u karlovačkoj bolnici, s tim da je jedna novo hospitalizirana, a jedna je otpuštena iz bolnice kao izliječena. U Ogulinu smo jučer imali 11 aktivnih slučajeva, pratimo epidemiološku situaciju koja se mijenja iz minute u minutu, tako da ove informacije sada, već se poslijepodne mogu promijeniti, nadam se u pozitivnom smislu. Naime,  još uvijek nije stigao dio nalaza iz Zagreba, u stalnom smo kontaktu i preko Stožera i preko naše Službe . Reagiramo promptno čim dobijemo podatke o rezultatima testiranja. Do ovog trena došla je otprilike polovica nalaza iz Zagreba. Testiranje određuje i uputnice daju liječnici obiteljske medicine i taj broj može varirati.  

Recimo još da je prema trenutnim podacima u Ogulinu 13 oboljelih, u Karlovcu 12 i u Slunju 3 osobe. Tijekom dana trebalo bi pristići još 40-tak nalaza.

Tijekom popodneva stigli su nalazi za 37 uzoraka uzetih u Ogulinu i svi su negativni. Većina nalaza iz Karlovca je isto tako negativna, objavio je Županijski stožer.

Foto: Igor Čepurkovski