Bojkot sjednice Predsjedništva Gradskog vijeća

Predstavnici oporbe: "Ovakav način rada Gradskog vijeća više nije moguć i niti održiv"

VIŠE IZ RUBRIKE

Nezadovoljni ''tretmanom''

Tražimo usvajanje demokratskih praksi i vraćanje digniteta Gradskom vijeću, poručio je Adamec.

Povratak parlamentarizma u gradsku vijećnicu bila je tema današnje konferencije za novinare klubova karlovačkog Gradskog vijeća Možemo i Nova ljevica i SDP-HSS-NL Davora Petračića.

-Zakazali smo presicu u 15. do 12, u 12 sati je sjednica Predsjedništva Gradskog vijeća koju ćemo mi članovi Predsjedništva ovaj put bojkotirati. Želja za ovim zajedničkim obraćanjem opozicije tinja u nama već dulje vrijeme, a posljednja sjednica Gradskog vijeća bila je kap koja je prelila čašu. Naime, ovakav način rada Gradskog vijeća, od aktualnog sata pa do same sjednice na kojoj se obrađuju i glasa se za pojedine točke dnevnog reda više nije moguć i nije održiv.

Na posljednjoj sjednici svjedočili smo neviđenoj bahatosti i poništavanju svega onoga što smo mi kao oporba htjeli reći i to ne HDZ-u, ne Damiru Mandiću, ne Marinu Svetiću već građanima grada Karlovca. Ponašanje Damira Mandića na posljednjoj sjednici bilo je ispod svake razine. Nije da na njegovo dociranje i njegove dugačke govore u kojima puno kaže, a ne kaže ništa, mi vijećnici nismo naučeni, ali na posljednjoj sjednici, od aktualnog sata pa do kraja, slobodno mogu reći, gradonačelnik je uvrijedio gradske vijećnike i to redom Tomislava Novaka, Dražena Cukinu i Anu Matan. To nikako nije bilo slučajno.

Gradonačelnik u određenom predstavničkom tijelu, pa tako i u Gradskom vijeću Grada Karlovca nije nikakva primadona, on je gost koji mora biti na usluzi svakom vijećniku i svakom vijećniku mora potanko, brižljivo i uz puno uvažavanje, pa ako treba i više puta pojašnjavati svoje postupke i postupke svoje vlasti. Ova uviđavnost našeg gradonačelnika, blagoglagoljivost, ističe samo njegovo neskriveno farizejstvo. Ako mu se kaže, postavi pitanje koje mu nije po volji, on odmah uvrijeđen izlazi za govornicu i mi očekujemo minimalno 10-minutno dociranje, podučavanje, a usudila bih se reći i „popovanje“, izjavila je predsjednica kluba SDP-HSS-NL Davora Petračića, Dragica Malović.

Malović je iznijela i prijedlog za predsjednika Vijeća.

-Možda da naprave rječnik zabranjenih riječi tako da mi u opoziciji znamo koje riječi ne smijemo koristiti ili da možda nabave neki aparat koji će automatski isključiti mikrofon kada spomenemo riječ korupcija, lopovluk, partija, laž, prijevara, to ih strašno muči…, istaknula je Malović dodavši kako s ovom akcijom za koju je rekla da je samo početak, žele "vratiti pristojno ponašanje u gradsku vijećnicu, omogućiti živu razmjenu misli između opozicije i pozicije, odnosno u krajnjoj liniji vratiti parlament u grad Karlovac".

Predsjednik kluba Možemo i Nova ljevica, Dobriša Adamec rekao je kako način na koji se vode sjednice Gradskog vijeća opasno sužava prostor demokracije u gradu Karlovcu.

-Demokratski standardi karlovačke vlasti nisu nikada bili niži nego sada. Prošlotjedan sjednica Gradskog vijeća nažalost ni u natruhama ne liči na demokraciju, to je više ličilo na autoritarizam, na netoleranciju, nepoštivanje građana Karlovca, ali isto tako i na strah, na strah od nove, drugačije pripremljene i motivirane oporbe. Vijećnici izabrani od građana Karlovca su birani baš zato kako bi se u Gradskom vijeću čulo mišljenje i stav građana koji su ih izabrali. Kroz otvorenu i slobodnu raspravu uputiti žestoku kritiku, izravnu kritiku i ono što birači od nas i očekuju i takva kritika se na sjednicama Gradskog vijeća mora dozvoliti. To je uostalom minimum demokracije na koju građani imaju pravo, a političari obavezu, istaknuo je.

Dodao je kako je na početku mandata predsjednik Gradskog vijeća, "na prvi pogled dobrohotni i svima skloni dipl. ing. Marin Svetić  bez ikakve moralne i demokratske dileme u novom sazivu vijeća trajanje "aktualca" smanjio na 60 minuta.

-Usprkos tome što je u svim mandatima prije, pa čak i u vrijeme prethodnog gradonačelničkog mandata Damira Mandić aktualni sat trajao sve dok je postojala potreba da vijećnici postave svoja pitanja, a zainteresirani građani čuju odgovore. Ali to izgleda nije bilo dovoljno, nije bilo dovoljno za ušutkavanje oporbe, pa su novi arbitri HDZ-ove vlasti uspostavljeni na osovini Mandić-Svetić-Mamić u demokratsku proceduru uveli nova, demokraciji potpuno strana i nesvojstvena pravila. Spomenuta osovina uz pomoć odanih i poslušnih partnera Domovinskog pokreta i stranaka umirovljenika, a preko predsjednika Gradskog vijeća počela je prekidati vijećnice i vijećnike i zaustavljati rasprave čim one krenu u smjeru koji njima ne paše. Rasprava se po poslovniku može prekinuti kod grubog vrijeđanja osobe koja sudjeluje u radu Vijeća, a ne proizvoljno kada "osovina MMS" ocijeni da joj nešto nije po volji, istaknuo je između ostalog Adamec.

Podsjetio je kako u vijeću ima devet vijećnika HDZ-a i devet oporbenih vijećnika, a vođenje Gradskog vijeća i ponašanje je "kao da su sami na svijetu".

-Ova vlast sasvim svjesno i bahato zadire u prostor vrijeđanja, ismijavanja i ponižavanja vijećnika oporbe, ali to bi još bilo u redu da time ne ponižava i vrijeđa veliki broj građana Karlovca koji su toj oporbi dali ili će dati svoj glas i povjerenje na izborima. Tražimo usvajanje demokratskih praksi i vraćanje digniteta Gradskom vijeću, poručio je Adamec.