Prvi Karlovački

Predstavnice Nezavisne liste Gordane Lipšinić osvrnule su se na nedogovorenu podršku Josipa Markovića formiranju ozaljskog Gradskog vijeća

Autor: Sunčica Laić

24.06.2021

Politika

Sabina i ja nastavljamo rad u Gradskom vijeću kao nezavisne vijećnice, a Josip će nastaviti svojim putem. Držat ćemo se svojih dva načela koja smo zacrtali i od kojih ne odustajemo, politika isključivo odgovorna građanima i javni interes prije privatnog, poručile su Lipšinić i Latin

Na neočekivanu i zajednički nedogovorenu podršku člana Nezavisne liste Gordane Lipšinić, Josipa Markovića formiranju Gradskog vijeća Grada Ozlja, osvrnule su se danas predstavnice te Liste, Gordana Lipšinić i Sabina Angelina Latin, te obznanile kako će s obzirom na ove okolnosti članovi Liste djelovati u budućnosti.

-Prošle srijede na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ozlja je vijećnik Nezavisne Liste Josip Marković odglasao na način kako nije bilo dogovoreno niti s nas dvije, niti s ostatkom liste što je izazvalo čuđenje najprije u krugu članova Liste, a onda i ozaljske javnosti.

Nakon nekoliko iscrpnih razgovora koje smo mi unutar sebe obavili i dogovora kako ćemo djelovati, Josip Marković mimo zajedničkog dogovora na konstituirajućoj sjednici glasao je za izbor predloženog predsjednika Gradskog vijeća.

Mi smo već sljedećeg dana sazvali našu Listu i razgovarali o tome što se dogodilo i na tom sastanku je Marković imao priliku iznijeti svoje gledanje na tu odluku i obrazložiti zašto je glasao protivno dogovoru. Sva ta argumentacija je isprovocirala to da Lista pozove Josipa Markovića da odstupi, odnosno da svoj mandat nezavisnog vijećnika da Listi na raspolaganje. Uslijedilo je javno glasovanje u kojem su svi sudjelovali, te je 11 članova Liste tražilo da da svoj mandat da na raspolaganje. Usprkos tom glasovanju Marković nije dao svoj mandat na raspolaganje.

Sabina i ja nastavljamo rad u Gradskom vijeću kao nezavisne vijećnice, a Josip će nastaviti svojim putem. On više nije dio naše Nezavisne liste, on kao nezavisni vijećnik će nastaviti djelovati po svojoj savjesti, a kako, to tek trebamo vidjeti, naglasila je Lipšinić.

Istaknula je kako su sve to dužni obrazložiti i ozaljskoj javnosti prije svega jer su na izborima dobili zavidni broj glasova, imali su veliku mogućnost utjecati na događanja u ozaljskom gradskom vijeću.

-Sada razmišljamo na način „nije važno tko je razbio, kako je razbio, kako je pokvario“, mi ćemo popravljati jer zaključujemo i vjerujemo da je upravo u tome da popravimo nastalu situaciju i čar i ljepota, pa i moć ako hoćete, to je sada naša pozicija, kazala je između ostalog Lipšinić.

Što se tiče daljnjeg djelovanja, Sabina Angelina Latin je rekla kako je u tijeku osnivanje inicijative građana za „Ozalj u sigurnim rukama“ i kroz tu inicijativu namjeravaju participativnim proračunima i dogovorima djelovati dalje u Ozlju u suradnji s građanima.

-Znači sve projekte, sve što se dalje bude događalo transparentno komunicirati, raspravljati otvoreno razgovarati i ono što smo obećali, neće se dogoditi da prođe sjednica Gradskog vijeća da javnost više ne zna ni da je bila, a kamo li o čemu se na njoj razgovaralo, što je tko dogovarao i kako su ljudi odlučili. Držat ćemo se svojih dva načela koja smo zacrtali i od kojih ne odustajemo, politika isključivo odgovorna građanima i javni interes prije privatnog, poručila je Latin.

Istaknula je kako nisu očekivali tri mandata, nego manje. Rekla je kako je neposredno nakon drugog kruga izbora nastao muk, nije bilo ničeg osim spinova, nikakvih ozbiljnih dogovora ni s jedne niti s druge strane.

Lipšinić je kazala kako su potencirali projektnu suradnju, bez isključivost, bez obzira na predlagača, bez obzira s koje je strane i kakvu „markicu“ ima.

-Treća stvar je da imamo neki osigurač, neko jamstvo da te dvije stvari možemo ostvariti. Tražili smo i da se obavi razgovor s novoizabranom gradonačelnicom koja je cijelo vrijeme kampanje kao nezavisna kandidatkinja isticala da će nastaviti sa svim projektima i inicijativama koje su u gradu započele, što podržavam, izjavila je Lipšinić.

U ponedjeljak, 14. lipnja kasno navečer zvali su ih iz SDP-a, a drugi dan navečer, zvali su ih iz HDZ-a.

-Prva strana prvu večer iznijela je prijedlog točno kako smo nas troje i zapisali, nas dvije smo pristale ali Josip je rekao kako mora prespavati te će sutra potpisati što treba, no to se dogodilo nije. Druga strana nije ponudila ništa, nikakva jamstva nisu došla u obzir nego samo molba da ih podržimo, izjavila je Latin.

Nakon toga zaključuju da će si dati prostora i da neće 17. lipnja podržati konstituiranje Vijeća nego tražiti odgodu dva tjedna koliko smatraju da je potpuno bezopasno za funkcioniranje Vijeća. Na kraju nije tako završilo.