Provedba projekta omogućila je ciljanoj skupini razvoj kreativnosti i vještina koje će im u budućnosti koristiti na tržištu rada.

Predstavljeni rezultati projekta „Otisnuti pokreti - uključivanje mladih kroz umjetnost i kulturu“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na završnoj konferenciji za novinare vezanoj uz projekt Otisnuti pokreti-uključivanje mladih kroz umjetnost i kulturu čiji je nositelj udruga Carpe diem, prezentirane su provedene aktivnosti i postignuti rezultati tijekom 12 mjeseci implementacije.

  Govoreći o rezultatima projekta, predsjednica udruge Carpe Diem, Aleksandra Podrebarac rekla je kako su planirali 32-oje korisnika, mladih pretežito iz sustava socijalne skrbi uključiti u ovaj projekt, međutim u projektu je sudjelovalo više od 100 korisnika i to, kako je istaknula, zahvaljujući vrlo dobroj suradnji koju su  uspostavili sa institucijama i ustanovama kao što su Centar za socijalnu skrb, Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor, Dom za odgoj djece i mladeži Karlovac, HZZ Karlovac, Učenički dom Karlovac i Gimnazija Karlovac.

  Provedba projekta, kako je rečeno, omogućila je ciljanoj skupini razvoj kreativnosti putem radionica kiparstva, umjetničke grafike, te radionica suvremenog plesa, ali i stjecanja određenih znanja i vještina putem radionica primijenjene grafike i keramike, koje će im u budućnosti koristiti na tržištu rada.

  Tako je kroz devet mjeseci provedeno 35 radionica keramoskulpture, 35 radionica umjetničke i primijenjene grafike i 40 radionica suvremenog plesa.

  Održane su likovne kolonije u Zaprešiću i Karlovcu. Likovna kolonija u Karlovcu provedena je pod vodstvom prof. Alfreda Krupe, prof. Bože Rupčića i Roberta Prpića na šetalištu dr.Franje Tuđmana.

  Likovna kolonija u Zaprešiću održana je pod vodstvom likovnih umjetnika Ivana Čačića, Maria Gazića, Irene Škrinjar te Šimuna Tolića.

  Korisnici su posjetili Muzej suvremen umjetnosti, Gliptoteku, Akademiju likovnih umjetnosti – odjel grafike, plesne festivale u Zagrebu, Platformu mladih koreografa i Tjedan suvremenog plesa..

  Djela nastala kroz ovaj projekt predstavljena su na Noći muzeja u Galeriji Vjekoslav Karas kada su građani Karlovca mogli vidjeti djela izrađena u tehnici keramike i grafike, te plesni performans polaznika radionice suvremenog plesa.

  Grad Karlovac pak omogućio je održavanje radionica grafike i keramoskulpture u sklopu tjedna proslave 439. rođendana grada Karlovca što je utjecalo na povećanje vidljivosti Projekta u zajednici. U projekt su pored udruge Carpe Diem kao nositelja, kao partneri bili uključeni i Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić, Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac i Gradski muzej Karlovac.

  Ukupna vrijednost projekta je 832.676 kuna, a Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala ga je sa 707.775 kuna. (sl)

  Foto: I. Čepurkovski