Prvi Karlovački

Predstavljeni rezultati programa „Školica za velike i škola za malene“ Ženske grupe „Korak“

Autor: Sunčica Laić

23.02.2021

Vijesti

Program jednokratne podrške majkama i djeci iz konfliktnih obitelji financiran je od strane nadležnog ministarstva s 50.000 kuna.

Rezultati programa „Školica za velike i škola za malene“ kojeg je provodila Ženska grupa „Korak“ Karlovac predstavile su danas Mirjana Duduković, predsjednica ŽGK „Korak“ i Valentina Gambiroža Staković, voditeljica programa.

Statistike govore da je u vrijeme lockdowna bio uistinu povećan porast nasilja u obitelji, posebice u obiteljima gdje ima konflikata i gdje stvari možda ne funkcioniraju najbolje između roditelja što se uvelike odrazilo na mentalno zdravlje majki i djece koja žive u tim obiteljima, istaknula je Gambiroža Staković naglasivši kako je stoga i nastao ovaj program jednokratne podrške majkama i djeci.

U sklopu programa izradili su i dva preventivna programa koje će distribuirati školama i suradnicima.

-Majkama je programom pružena individualna i grupna podrška za jačanje roditeljskih kompetencija te je razvijen preventivni program rada s roditeljima pod nazivom „Školica za velike“. Djeci je programom također pružena individualna i grupna podrška s ciljem boljeg prepoznavanja vlastitih emocija i kako bi naučila koja su ponašanja za njih sigurna, a koja predstavljaju opasnost, te kako se mogu obraniti od različitih emocionalnih ucjena. U sklopu pružanja podrške djeci razvijen je i preventivni program „Škola za emocionalno opismenjavanje“, izjavila je.

Uz osnaživanje majki i djece, cilj programa bio je i da djelatnice „Koraka“ ojačaju svoje kapacitete.

-Kroz ovaj program također smo stekle znanje kako bolje raditi s majkama i djecom iz konfliktnih obitelji posebice zato jer su oni izrazito osjetljiva skupina i kako bismo prevenirali da oni u budućnosti postanu žrtve nasilja. Educirale smo se i o strateškom komuniciranju prema medijima, te radili na tome da osvještavamo javnost o važnosti prevencije nasilja u konfliktnim brakovima te rada s djecom koja su emocionalno oštećena. Ovaj program nastavit će se održavati upravo uz pomoć ovih preventivnih programa i svojim daljnjim radom i djelovanjem u skloništu i izvan njega nastavit ćemo provoditi ovakve projekte, poručila je Gambiroža Staković.

Kroz program je prošlo osam majki i osmero djece, a imaju i pozive na SOS telefon putem kojega majkama koje nisu bile u direktnom programu nude potrebne savjete.

Mirjana Duduković rekla je kako su tijekom provedbe programa imali situacije i da žene koje dolaze iz konfliktnih obitelji i koje su naučile da se jedino silom nešto može primijeniti i ostvariti, da su jednu vrstu sile one primjenjivale i prema djeci, te su i majke učili kako komunicirati s djecom.

Provedbu programa „Školica za velike i škola za malene“ financiralo je Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 50.000 kuna, a program se odvijao od rujna 2020. godine do veljače 2021. godine.

Foto: (sl)