Možemo!

Predstavljeni programski prioriteti stranke Možemo! za europarlamentarne izbore

VIŠE IZ RUBRIKE

  EU izbori

  Kandidati s izborne liste stranke Možemo! za Europski parlament, Gordan Bosanac i Jelena Miloš, te gradski vijećnik Dobriša Adamec, danas su u Karlovcu predstavili programske prioritete stranke Možemo! za europarlamentarne izbore.

  Kandidati s izborne liste stranke Možemo! za Europski parlament, Gordan Bosanac i Jelena Miloš, te gradski vijećnik Dobriša Adamec, danas su u Karlovcu predstavili programske prioritete stranke Možemo! za europarlamentarne izbore.

  Tom prilikom Dobriša Adamec istaknuo je veliku važnost ovih izbora, te otkrio prioritete koje predstavljaju u kampanji.

   -Mi smo u našoj kampanji izabrali deset prioriteta, a iz pozicije Karlovca ja bih izdvojio tri. Jedno je podrška domaćoj poljoprivredi, zatim dobar život za mlade i priuštivo stanovanje i treći je briga za djecu i za starije. Zašto ova tri? Pa kada na Gradskom vijeću čitate materijale o poljoprivredi, to su najtužniji materijali koje na Vijeću dobivamo. To kako strmoglavo pada poljoprivredna proizvodnja, pogotovo domaća iz naše okolice, to je stvarno strašno. Imamo ovdje i našu kao domaću mesnu industriju za koju kažu da zapravo ni jedan jedini komad stoke ne uzima iz okolice, istaknuo je.

  Što se tiče brige o mladima, rekao je kako su bili na tribini „Mladi u EU“ na kojoj su mladi naglasili kako im je priuštivost stanovanja najveći problem. I treće, vezano uz brigU za starije, podsjetio je kako je zadnji dom za starije u Karlovcu sagrađen davnih osamdesetih godina.

  -To je jedna od stvari koja se prepušta privatnicima, a javna usluga je oslabila, smatra Adamec.

  Gordan Bosanac, prvi na listi Možemo“ za europski parlament fokusirao se na probleme vezane uz poljoprivredu.

  -Nije da se ne može napraviti veliki i značajan preokret vezano za poljoprivredu u EU, može, moguće je, ali za to će biti pred nama jedan velika borba u sljedećem mandatu budući da vidimo da dosta ovih centralno i desno grupacija žele jednu potpuno drukčiju poljoprivrednu politiku. EU trećinu svojih sredstava daje kao subvencije za europsku poljoprivredu, ali tu se radi o ključnom problemu da većina tih sredstava ide prema velikim igračima u poljoprivredi, dok mali i srednji OPG-ovci, upravo ovi koji su i ovdje na tržnici u Karlovcu, jako će teško doći do tih europskih fondova ili su oni jako limitirani. Zato ćemo se mi zalagati da se to promijeni, da većina novca ide do malih i srednjih poljoprivrednika, poručio je između ostalog Bosanac.

  Istaknuo i probleme koje poljoprivrednici imaju s administracijom.

  -Treba podvući crtu i zaustaviti taj trend da se poljoprivrednike tjera da budu birokrati. Jedno od velikih zalaganja bit će da se vrati povjerenje u poljoprivrednike, da mogu dobiti subvencije, a da se kazne samo oni koji te subvencije zlorabe, naveo je između ostalog Bosanac.

  Poticat će i nabavu zdrave hrane, te će se u EU parlamentu zalagati za zelenu javnu nabavu, da hrana od poljoprivrednika vrlo brzo dođe do gradskih vrtića, škola i bolnica, a i da ostane za sve građane koji posjećuju tržnice.

  Jelena Miloš osvrnula se na dio programa koji uključuje brigu za ljude.

  -Mi vidimo Europsku uniju kao socijalno pravednu, kao ravnopravnu i kao održivu zajednicu i želimo to pokazati svojim programom, želimo pokazati da su nam ljudi uistinu na prvom mjestu. Zato su neki od naših ključnih programa za ove izbore ulaganje u priuštivo stanovanje, ulaganje u mlade i briga za starije osobe i općenito sveobuhvatna zdravstvena i socijalna skrb. Smatramo da bi EU mogla puno više raditi na tim pitanjima i to je nešto za što ćemo se mi zalagati, poručila je Miloš.