Programi Unije

Predstavljeni programi Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) i Kreativna Europa

VIŠE IZ RUBRIKE

Promicanje demokracije

Europe Direct Karlovac, Desk Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija, Nacionalna kontakt točka programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti pri Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske danas su u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić organizirali predstavljanje programa Unije.

Predstavljajući program CERV – Građani, jednakost, prava i vrijednosti, Saša Šegrt, savjetnica u uredu za udruge Vlade RH, istaknula je kako je to najveći program u povijesti Europske unije namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, ravnopravnosti, jednakosti, borbe protiv svih oblika nasilja i diskriminacije, transparentnosti i dobrog upravljanja.

Program traje od 2021. do 2027. godine i on pruža financijske potpore različitim mahom neprofitnim organizacijama, a ukupno je vrijedan 1,55 milijardi eura.

A program Kreativna Europa – potprogram Kultura, kako je naglasila Morana Bigač Leš, viša stručna savjetnica u Službi za Kreativnu Europu Ministarstva kulture i medija, jedini je mehanizam Unije za podršku kulturnim i kreativnim sektorima.

Također se provodi u programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine, a ukupni budžet za navedeno razdoblje iznosi 2,44 milijarde eura.

Predstavljanje je obuhvatilo upoznavanje s mogućnostima koje ovi programi nude, aktualne informacije o trenutno otvorenim i nadolazećim pozivima i inicijativama u okviru samih programa, te navigaciju kroz Funding and Tender Opportunities portal (FTOP), centralni portal Unije za prijavu projekata na programe Unije.

Sudionici su imali priliku obrađivati razradu projektnih ideja i odgovarajuću projektnu dokumentaciju. Bila je to prilika za upoznavanje s primjerima dobre prakse, kako bi prisutni mogli bolje razumjeti za kakve projekte je moguće dobiti potporu u okviru ovih programa.

Uoči predstavljanja programa, sve prisutne pozdravila je ravnateljica Razvojne agencije Karlovačke županije, Sandra Cindrić.