Prvi Karlovački

Predstavljeni ovogodišnji planovi rada Saveza i platforme KAoperativa

Autor: Miloš Milovanović

16.02.2021

Kultura

Tijekom 2021. godine provodit će se više aktivnosti usmjerenih institucionalnom jačanju Saveza i platforme te unaprjeđenju upravljanja Malom scenom i Urbanim parkom Hrvatskog doma

Saveza udruga  i platforma KAoperativa i tijekom 2021. godine će provoditi više aktivnosti usmjerenih institucionalnom jačanju Saveza i platforme, unaprjeđenju upravljanja Malom scenom i Urbanim parkom Hrvatskog doma te aktivnog sudjelovanja u programiranju navedenih prostora kao začetka budućeg društveno kulturnog centra Hrvatski dom, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Urbanom parku Hrvatskog doma.

Koordinator platforme Denis Mikšić je podsjetio da je  KAoperativa  osnovana još 2012. godine s  ciljem unaprjeđenja uvjeta rada karlovačke nezavisne kulture i organizacija koje se bave nezavisnom kulturom. Negdje 2015. godine iz platforme je osnovan i Savez s glavnim ciljem upravljanja budućim društveno kulturnim centrom.

KAoperativa će ove godine nastaviti s aktivnostima započetim prošle godine, poput projekta „Hrvatski dom u centru“ s kojim bi se nastavilo uređenje Hrvatskog doma. U tom smjeru jedan od glavnih ciljeva je integriranje same platforme, organizacija članica uz privlačenje novih članica i novih inicijativa. Tu je i nastavak komunikacija s jedinicom lokalne samouprave koja je vrlo uspješno trajala protekle dvije godine kroz projekt „Hrvatski dom u centru“, povezivanje s drugim organizacijama i mrežama u Hrvatskoj pa i šire; primjerice kroz mrežu društveno kulturnih centara. Još jedna od stvari kojom se bavimo su istraživačke djelatnosti, a svake godine one rezultiraju izdavanjem Operanduma. Ove godine bavit ćemo se mapiranjem prostora za nezavisnu kulturu, a premda smo planirali studijske posjete zbog pandemije oni će čekati popravljanje epidemiološke situacije, rekao je Mikšić.

Savez udruga KAoperativa upravlja prostorom Male scene od 2016. godine, a od prošle godine i vanjskim prostorom Urbanog parka, podsjetila je Anđela Žapčić i nastavila.

U 2021. godini nastavlja se upravljanje i programsko planiranje oba prostora uz podršku Zaklade Kultura nova, shodno javnom pozivu za iskaz interesa na kojem je pristiglo čak 30-tak  prijava od različitih pojedinaca, kolektiva i organizacija civilnog društva. Oformljeno je i novo Programsko vijeće Hrvatskog doma, a novi predsjednik je Leo Staković ispred organizacija civilnog društva. U ovoj godini nastavit ćemo s provedbom  aktivnosti koje su pozdravljene i prepoznate od strane publike i korisnika. Tu se radi o neformalnim edukacijama vezanim za produkcijske aktivnosti u nezavisnoj kulturi, zatim kreativnim i rekreativnim radionicama namijenjenim svim dobnim skupinama i kulturno umjetničkim programima odnosno izložbama, umjetničkim razmjenama, rezidencijalnim programima, performansima i glazbenim sadržajima, kazala je Žapčić.

Savez udruga KAoperativa je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, namijenjene stabilizaciji i održivosti organizacija civilnog društva. Potpora je namijenjena zadržavanju postojećih i povećanju broja zaposlenih, organizacijskom razvoju, financijskoj održivosti, utjecaju na sektor civilnog društva i nezavisne kulture te stvaranju partnerskih odnosa.

KAoperativa je u ovoj godini partner Savezu udruga Klubtura kroz projekt „Nova javna kultura i prostori društvenosti“ s ciljevima povezivanja u tematsku mrežu provođenja znanstvenog istraživanja o značaju lokalne infrastrukture za kulturu, izrade smjernica za razvoj javnih politika i provedbu strukturiranog dijaloga s donositeljima javnih politika vezano za unapređenje kulturne politike. Za ovogodišnji Operandum, točnije za njegovo osmo izdanje, priprema se tema koja je već prethodno obrađivana, ali koja se uvijek pokazuje relevantnom, osobito danas u kontekstu potresa i oštećenja prostorija, a to su prostori nezavisne kulture odnosno prostori koji organizacije civilnog društva koriste. Ideja je da napravimo detaljno mapiranje, ulaganje korisnika, ulaganje vlasnika, financijske modele koji bi bili održivi, izjavio je Tomislav Augustinčić.

Što se tiče stanja zgrade Hrvatskog doma nakon potresa, Augustinčić je kazao da se čeka izlazak ovlaštenih osoba kako bi ga pregledali i utvrdili oštećenja.

Foto: Igor Čepurkovski