Prvi Karlovački

Predstavljena “Druga strana ljeta”

Autor: Renata Benković

12.11.2019

Karlovac

Dio slikovnice "Druga strana ljeta" osmišljen je kao bojanka, u slobodnoj prodaji moći će se kupiti u ljeta iduće godine.

Na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, slikovnicu “Druga strana ljeta” predstavili su danas  spisateljica Ivana Francišković Olrom i ilustrator Mario Šimić.

Slikovnica je nastala u suradnji Grada Karlovca i Naklade Šumek u lipnju ove godine, s ciljem poticanja djece, roditelja, odgajatelja i nastavnika na stvaranje povezujućeg odnosa s Karlovcem, prošlošću i sadašnjošću grada. Priča je namijenjena djeci od šest do dvanaest godina.

-Autorica Francišković-Olrom kaže da su u središtu priče Krešo i Dunja, brat i sestra, koji ljetne praznike moraju provesti kod djeda u Karlovcu. Uvjereni kako u gradu nema ničeg zanimljivog, dane provode pred ekranima. Djed povede Krešu u šetnju i putem mu pripovijeda zanimljive priče od o gardu, svojoj mladosti i prvoj ljubavi, pa Krešo toliko zavoli Karlovca u kojem na karaju i ostane živjeti. Priča je topla, humoristična i povezujuća, jednako tako je i ilustrirana. Dio ilustracija osmišljen je kao bojanka.

Trenutno slikovnicu nije moguće nabaviti u slobodnoj prodaji već ju Grad daruje obrazovnim ustanovama. Vjerujem da ćemo do početka idućeg ljeta objaviti slikovnicu u Nakladi Šumek pa će se moći kupiti i u slobodnoj prodaji, kaže Francišković Olrom.

Ovo je drugi projekt na kojem zajednički surađujemo, nadam se uspješno, u šali kaže poznati karlovački ilustrator Mario Šimić. Pikavica Evica, prva je Ivanina priča koju sam ilustrirao „Druga strana ljeta“ je već iza nas, nadam se da smo uspjeli i da će se svidjeti djeci. Mi ne mirujemo, već imamo neke ideje za nove projekte o kojima još neću govoriti, ali budite uvjereni da zajednički „kuhamo“ neke nove stvari, zaključuje Mario. (rb)

Foto: i.č.

Autor: Renata Benković