Prvi Karlovački

Predstavljen projekt „Rijeke znanja“

Autor: Miloš Milovanović

14.07.2021

Županija

Cilj mu je  jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a

Od lipnja ove do lipnja 2023. godine provodit će se projekt „Rijeke znanja“. Financiran je u iznosu od 2,9 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je  jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a.  Projekt će se provoditi u MIOŠ-u, a na predstavljanju ravnateljica škole Snježana Erdeljac je rekla:

Ovakav projekt ne bi bio moguć da nije novog prostora škole. Hrvatsko prirodoslovno društvo s partnerima vidjelo je prostor i njegove mogućnosti, ali i našu dobru volju kao i Karlovačke županije da se u sve to uključi. Ovaj projekt je promocija ne samo škole, nego i grada Karlovca i Karlovačke županije.

Na konferenciji za medije bili su i predstavnici provoditelja projekta Hrvatskog prirodoslovnog društva Nikolina Bilić i profesor Nenad Judaš. Osnovne podatke o projektu iznijela je Nikolina Bilić:

Naša glavna aktivnost je edukacija popularizatora i kroz ovaj projekt educirat će se 36 popularizatora. Dodatno u sklopu popularizacije znanosti provest će se radionice i predavanja na području cijele države jer i naši partneri dolaze iz cijele Hrvatske. Velika zanimljivost je i izrada trajnog postava inovativnog interaktivnog sadržaja u sklopu MIOŠ-a koji će biti otvoren za godinu dana.

Karlovac je odabran prvenstveno zbog jako dobre podrške Karlovačke županije prilikom pripreme projekta.

Inače, u sklopu projekta u prostoru MIOŠ-a bit će postavljen postav od 35 interaktivnih i inovativnih izložaka, na ukupnoj površini od 250 kvadratnih metara. Zašto su ovakvi projekti važni i što će njime dobiti mladi bilo je jedno od pitanja? Odgovorio je profesor Nenad Judaš.

Ovakvi projekti su važni zato što mladi njima dobivaju indirektno preko onih koje ćemo mi educirati, na neki način usmjereniju informaciju o značaju znanosti u njihovom i našem životu. Generalno, pak, svatko tko se želi baviti popularizacijom bi onda ipak morao i usvojiti neke temeljne principe kako se to radi, na što sve treba paziti dok populariziramo znanost, što god to značilo. Što se pak tiče stalnog postava to je nezaboravno iskustvo za svakoga tko u to uđe, neke slične stvari već djelomično postoje. Svatko tko jednom prođe kroz takav postav ima jedno potpuno novo iskustvo i u principu trajno zabilježen stav.

Predstavljanju „Rijeke znanja“ prisustvovala je i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Prije dvije-tri godine počeli smo s projektom KARADAR te smo svakog drugog vikenda dovodili učenike u Tehniku školu, Gimnaziju i ZTK kako bi učili znanja robotike, elektrotehnike, mehatronike i kemije te svega što je vezano uz STEM područje. Zapravo time smo ih usmjeravali u obrazovanje za deficitarna zanimanja što je u konačnici imalo i rezultate. Ovdje će djeca iz naše, ali i susjednih županija imati mogućnosti spoznati što je to još nešto drugo, a što u osnovnim školama niti mogu vidjeti, niti ih usmjerava profesionalna orijentacija za neka drugačija nova zanimanja. Upravo na jednom ovakvom projektu moguće im je približiti što budućnost traži i što će gospodarstvo tražiti.

Izvijestila je da je u tijeku projektiranje dogradnje MIOŠ-a sa dvodjelnom školskom sportskom dvoranom, smještajnim kapacitetima i dodatnim kabinetima kako bi ovo bio doista centra obrtništva i gospodarstva što se tiče edukacije i obrazovanja.