Grad Karlovac

Predstavljen projekt aglomeracije u Zvijezdi

VIŠE IZ RUBRIKE

Novo lice Zvijezde

-U Zvijezdi će se izvoditi radovi u 24 ulice u vrijednosti od 5,7 milijuna eura.

Prezentacija projekta aglomeracije s naglaskom na Zvijezdu održana je danas u prostoru Glazbenog paviljona na Šetalištu dr. Franje Tuđmana.

O radovima je više rekla direktorica tvrtke Vodovod i kanalizacija, Katarina Malenica.

-U Zvijezdi će se izvoditi radovi u 24 ulice u vrijednosti od 5,7 milijuna eura što se tiče vodokomunalne infrastrukture. Rekonstruirat će se pet kilometara kanalizacije i pet kilometara vodoopskrbe, a izvest će se i sve ostale instalacije. Radovi u Zvijezdi počeli su prije godinu dana i trenutno je izvedeno 40 posto kanalizacijske mreže i 16 posto vodoopskrbe. U Klaićevoj ulici radi se na izgradnji kanalizacije, u Banjavčićevoj i Križanićevoj ulici na vodoopskrbi, a u Tijesnoj ulici traju arheološka istraživanja. Očekujemo da će prvi sliv odvodnje završiti na potezu Hulikova-Klaićeva i Ruski put, te tamo očekujemo prvi prespoj novih korisnika na novi sustav odvodnje, izjavila je .

Malenica se osvrnula i na ostale radove na aglomeraciji u sklopu Grupe 4.

 -Što se tiče ostalih radova, do sada je izvedeno preko 70 posto cjevovoda, te smo jako zadovoljni dinamikom. Već imamo gradilišta gdje su radovi završeni, to su Turanj i Kamensko, u visokom stupnju gotovosti su Hrnetić, Jamadol, Gornja Švarča, Tušmer, Belajske Poljice, a isto tako imamo i gradilišta na kojima su radovi počeli zadnji, to su Gornje Mrzlo Polje, Drežnik, Zvijezda, Mala Švarča  i Gornje Mekušje. Završetak svih radova očekujemo kroz 2024. godinu, a posljednji će završiti radovi u Zvijezdi, kazala je.

Naglasila je i kako je cilj da radovi budu izvedeni kvalitetno i u roku, na zadovoljstvo građana,.

-Cilj je ispuniti i sve EU kriterije, odnosno ciljeve projekta, a to su poboljšanje kvalitete usluge, poboljšanje kvalitete života i zaštita naših rijeka i okoliša i ono što nam je najvažnije da ćemo dobiti dvije i pol tisuće novih korisnika na sustav javne odvodnje, istaknula je Malenica.

Grad Karlovac projekt aglomeracije prati sa značajnim financijskim ulaganjima na što se osvrnuo gradonačelnik Damir Mandić.

-Jasno nam je da ovo nismo sada napravili i da ovo sada sve ne radimo da bi Zvijezda definitivno ušla u puno veće probleme. Ovo ne samo da je novo lice Zvijezde, ovo je i njezin novi život. Grad Karlovac se vezao uz projekt obnove kanalizacijske i vodoopskrbne mreže, tu su i elektroinstalacije, DTK-a mreža i cijela Zvijezda će dobiti i plin, tako da se u tom komunalnom dijelu odrađuje sve što je stvarno standard za današnji život. Ono gdje smo se mi uključili je javna rasvjeta i ono što nam je posebno važno, osim opločavanja Radićeve, sve okolne ulice će biti popločene što Zvijezda stvarno i zaslužuje. Nakon završetka obnove komunalne infrastrukture promijenit će se i putevi prometovanja, u jednom dijelu više se neće moći prolaziti automobilima i to je na neki način zalog za budućnost. Radova je puno, svjesni smo da je ljudima koji žive u Zvijezdi jako teško, pogotovo onima koji posluju. Mi smo u 2023. godini iz potpora odvojili značajna sredstva i s tim nastavljamo i u 2024. godini da im bar malo olakšamo. Uvjeren sam da kada sve skupa završi, da će svi koji žive i rade u Zvijezdi, ali i svi stanovnici grada Karlovca biti ponosni na ovaj, moram to tako reći, stoljetni projekt, poručio je Mandić.

Građani su danas imali prilike u prostoru Glazbenog paviljona prisutnim predstavnicima Grada, ViK-a, Gradske toplane, Elektre i voditeljima projekta ostavljati pitanja o svemu što ih zanima vezano uz ovaj projekt, a infografike vezane uz aglomeraciju u Zvijezdi, građani će na navedenoj lokaciji imati priliku vidjeti sljedećih dva tjedna.