Prvi Karlovački

Predstavljen novi projekt ogulinskog Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina i KA-županije

Autor: Miloš Milovanović

19.11.2020

Županija

Vučković- Ivošević: Provođenjem ovog projekta doprinijet će se procesu deinstitucionalizacije i zadržavanju starih i nemoćnih što duže u vlastitim domovima

Dom za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina iz Ogulina u suradnji s Općom bolnicom i bolnicom branitelja Ogulin te u partnerstvu s Karlovačkom županijom osigurao je sredstva u iznosu od skoro 7 milijuna kuna,  za provedbu projekta pod nazivom „Širenje mreže socijalnih usluga u svrhu podrške procesu deistitucionalizacije na području Karlovačke županije“.

Sam projekt bit će financiran iz sredstava EU fonda i značajan je ne samo za našu lokalnu zajednicu nego i šire. Njegovim provođenjem unaprijedit će se razvoj socijalnih usluga koje doprinose procesu deinstitucionalizacije i zadržavanju naših dragih djedova i baka, što duže u svojim vlastitim domovima. Projekt će također uvelike podići kvalitetu života starijih i nemoćnih koji su smješteni u ovom domu  kojima se svakodnevno trudimo pružiti najbolju moguću uslugu. Nadam se da ćemo što prije započeti s planiranim aktivnostima, kazala je ravnateljica Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina iz Ogulina Nataša Vučković – Ivošević i nastavila.

Aktivnosti projekta predviđaju adaptaciju dosad nekorištenog unutarnjeg dijela Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina, te uređenje parka, dvorišta i parkirališta. Također, preduvjet za kvalitetno provođenje socijalne usluge boravka je osiguravanje visokih standarda u opremanju prostora, kako bi on u potpunosti bio prilagođen korisnicima, te ispunjavao minimalne tehničke uvjete. Jedna od projektnih aktivnosti je i nabava vozila i opreme za pružanje usluge pomoći u kući korisnicima u Ogulinu i okolnim geografski slabo dostupnim naseljima, te aktivnosti promicanja horizontalnih naselja. Projektne aktivnosti odnose se na novih 60 vanjskih korisnika kojima će biti pružene izvaninstitucionalne usluge.

Projekt je u skladu s europskim  i nacionalnim strateškim dokumentima, dodala ravnateljica.

U razdoblju od 24 mjeseca, planiranim aktivnostima osigurat ćemo kao što je već rečeno uslugu za već spomenuti broj novih korisnika, a on će se provoditi i nakon isteka od pet godina. Time ćemo dugoročno osigurati dobrobit i za naše korisnike, ali za spomenute nove. Važno je istaknuti da će se u njega uključiti korisnici ne samo s područja grada Ogulina, nego i šire odnosno s područja cijele Karlovačke županije. Radi se dakle o izvaninstitucionalnim uslugama pomoći u kući i dnevnom boravku i one će biti besplatne. Obuhvatit će starije i nemoćne osobe te socijalno ugrožene, posebice siromašne. Imat ćemo suradnju s našim centrima za socijalnu skrb, Karlovačkom županijom i resornim ministarstvom. Centri za socijalnu skrb će nam pomoći u odabiru korisnika, to jest onih kojima je najpotrebnija pomoć.

Dom će za potrebe provođenja ovog projekta zaposliti nove djelatnike. Inače,  Dom za stare i nemoćne biskup Srećko Badurina iz Ogulina trenutno se skrbi za 43 korisnika, a u planu je i proširenje  smještajnih kapaciteta. Današnjem predstavljanju projekta prisustvovale su županijska pročelnica Maja Vučinić Knežević i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.