Prvi Karlovački

Predstavljen četvrti krug porezne reforme

Autor: Branko Obradović

26.07.2019

Politika

Olakšice mladima i poduzetnicima, manji PDV ugostiteljima, skuplji sokovi, alkohol i cigarete

PDV od 13% za ugostitelje, porezno rasterećenje mladih i poduzetnika, porez na slatke sokove, veće trošarine na duhan i alkoholna pića – mjere su četvrtog kruga porezne reforme koji su predstavili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

-Ukupno smanjenje u četvrtom krugu bit će 3.75 milijardi kuna, kad se zbroje sva četiri kruga dolazimo do više od 10 milijardi kuna. Plus dvije milijarde administrativnog rasterećenja, dakle 12 milijardi. To su ogromna rasterećenja, a ostvaren je proračunski višak, naglasio je Andrej Plenković.

– Ovo je politika odgovornih dobrih gospodara koji ne rasipaju novac poreznih obveznika, inteligentno i korisno ga raspoređuju i distribuiraju. Svi koji nas promatraju s prilično istančanom dioptrijom, možemo reći, gledaju na apotekarskoj vagi, vide da imamo precizan i jasno zacrtan smjer – dodao je.

Što se tiče opće stope PDV-a, Zakon po kojem se stopa smanjuje za jedan postotni bod, na 24%, usvojen je prošle godine.

– Odlučili smo da se osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobode poreznih obveza, a da onima od 26 do 30 godina porezno rasterećenje bude 50%. Zašto je to bitno? Bitno je da oni koji ulaze na tržište rada, koji donose odabir hoće li koristiti slobodu kretanja, koju ranije generacije u ovoj mjeri nisu mogle niti zamisliti, a kamo li koristiti, da dobiju u svojoj ranoj fazi aktivnoga poslovnoga života određenu vrstu položaja koji im omogućuje veće prihode i ostanak u Hrvatskoj – objasnio je premijer.

– Predložit ćemo povećanje praga prihoda, tj. primitaka s 3 na 7,5 milijuna kuna za plaćanje poreza na dobit od 12%.  Zašto je to bitno? Tako 93 posto hrvatskih poduzetnika ulazi u stopu od 12 posto, objasnio je također premijer.

Poslodavcima će, kaže, omogućiti niz mjera da svojim radnicima i zaposlenicima neoporezivo isplate različite naknade i troškove.

– Mi smo Vlada koja je svjesna određenih procesa u društvu na koje treba reagirati. Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera. Čuli ste i od ministra financija i ministarstva zdravstva – problem pretilosti je izražen, ovo mjerom nastojat ćemo da se ta konzumacija smanji i da se to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje. Jednako tako revidirat ćemo trošarine koje se odnose na duhanske proizvode i na alkoholna pića – rekao je premijer.

– Mi smo također nakon temeljite rasprave na Vladi, s našim partnerima i u HDZ-u odlučili donijeti mjeru smanjene stope PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima s 25 na 13%. Izlazimo u susret činjenici da je Hrvatska turistička zemlja, znate da je smještaj u turizmu već sada u stopi od 13%. Pratit ćemo efekte ove mjere, rekao je premijer.

Pitanje koje se nameće od samog početka kada je iz Vlade stigla najava o poreznom rasterećenju mladih, odnosno kako će onima do 25 godina ukinuti porez na dohodak, a onima do 30 godina smanjiti za 50% jest: je li riječ o diskriminaciji? Ministar financija Zdravko Marić odgovara kako su probali kroz porezni sustav dati nekakav poticaj.

– Gledamo da se mladima otvori dodatna perspektiva, na tragu razmišljanja  da u početnoj fazi radnoga vijeka imaju određenu vrstu dodatnog benefita i stimulansa. To se može reflektirati ne samo u demografskom, nego i socijalnom dijelu. U tom trenutku razmišljaju i o kupnji prve nekretnine, i o stvaranju obitelji. Negdje moramo povući granicu. Međutim ono što je ključno, ne mora biti da će plaća pasti, ne mora biti, može napredovati, dobiti uzdržavanog člana… Porezni sustav ne definira tko ima koliku plaću, objasnio je ministar financija mjeru poreznog rasterećenja mladih.

Hoće li smanjenje PDV-a na pripremanje hrane u ugostiteljstvu povećati plaće? Ministar kaže kako ne želi stvarati nerealna očekivanja.

– Kroz ove mjere najveći naglasak stavljamo na sektor ugostiteljstva jer u pravilu pripada segmentu malog i srednjeg poduzetništva. Na kraju se priča svede samo na PDV. I sami su najavili da će dio tog novca pretočiti u plaće zaposlenika, ne želim imati nerealna očekivanja, na njima je red. Naša uloga i zadaća je ne sjediti skrštenih ruku, ali na poslodavcima je da te mjere i prepoznaju.

Izvor: HRT