Prvi Karlovački

Predškolska djeca najčešće obolijevaju od gripe

Autor: Ksenija Begović

14.11.2019

Vijesti

U Hrvatskoj od gripe najčešće obolijevaju predškolska djeca, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Naime, među pristiglim prijavama kliničke gripe u sezoni 2018./2019., stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža kod osoba u dobi od 65 godina i više. Nadalje u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu da svake godine od gripe oboli 5 – 10 posto odraslih osoba i 20 – 30 posto djece.
Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do petstotinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen. Također ekonomski gubici u Hrvatskoj su višestruki, a najveći dio odnosi se na izostanke s posla te se godišnje izgubi najmanje 700 000 radnih dana na bolovanja zbog gripe.
Pored osobnih mjera opreza za smanjenje rizika od prenošenja gripe, poput redovitog pranja ruku, dobre respiratorne higijene i rane samo-izolacije bolesnih osoba, cijepljenje je najbolji način prevencije gripe, upozoravaju liječnici.
Podsjetimo, besplatno se mogu cijepiti samo najosjetljivije skupine građana: zdravstveni djelatnici, osobe starije od 65 godina, trudnice i kronični bolesnici. Pacijenti pak koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje mogu kupiti cjepivo u ljekarnama, a cijepljenje je moguće na svim mjestima gdje se ono redovno obavlja, to su ordinacije obiteljske medicine i zavodi za javno zdravstvo.
Za one koji cjepivo kupuju važno je upozorenje da vode računa o pravilnom čuvanju. Cjepivo mora što kraće biti izvan hladnjaka zato ga je najbolje kupiti u ljekarni najbližoj mjestu cijepljenja.

Autor: Ksenija Begović