Objekt vojne ambulante, kojem je prvotna namjena bila prenamjena objekta za proširenje Doma Sveti Antun, trebao bi biti namijenjen za potrebe Centra za socijalnu skrb Karlovac, ističe pročelnik Korać

Predrag Korać pročelnik županijskog odjela za zdravstvo: Uređenje OB Karlovac je najveći projekt u 2018.

VIŠE IZ RUBRIKE

  O najznačajnijim projektima i ulaganjima u zdravstvo i socijalnu skrb, opremanju Centra za dijalizu, budućnosti bivše Vojne ambulante, povlačenju novca iz EU fondova i drugim aktualnostima, razgovarali smo s Predragom Koraćem, pročelnikom županijskog Upravnog odjela za zdravstvo.

  Koji najznačajniji projekti vezani uz zdravstvo i socijalnu skrb su realizirani u protekloj godini? Kolika je ukupna vrijednost tih ulaganja?

  -U prethodnoj godini najveći projekt koji je realiziran u zdravstvu i socijalnoj skrbi je Uređenje prostora dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija Opće bolnice Karlovac ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna. Također, u provedbi je projekt KaŽu zdravlje, koji predstavlja ulaganja u opremu i objekte Domova zdravlja u Karlovačkoj županiji u vrijednosti 11,5 milijuna kuna i završetak tog projekta očekujemo u travnju 2019. godine. Povučena su i bespovratna sredstva u okviru osi Učinkoviti ljudski potencijali za financiranje pet liječničkih specijalizacija, koje će se financirati u iduće četiri godine u ukupnoj vrijednosti 5,4 milijuna kuna. U tijeku je provedba rekonstrukcije i obnove fizikalne terapije u Domu zdravlja Slunj, I. faza radova u vrijednosti 1,2 milijuna kuna, sufinancirano iz sredstava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u ukupnoj vrijednosti od 600.000 kuna, te projekt obnove stolarije na Domu zdravlja Ogulin, kao dio sveobuhvatne obnove tog objekta u vrijednosti od 612.000 kuna, sufinanciran iz sredstava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u ukupnoj vrijednosti od 200.000 kuna. U visokoj fazi pripreme su i projekti energetske obnove objekta DZ Karlovac na Baniji, objekt Doma zdravlja Slunj u Rakovici, te Specijalna bolnica Duga Resa, za koje su projekti odobreni i potpisani ugovori, ukupne vrijednosti 12,5 milijuna kuna, u pravilu sufinancirani do 55 posto prema postojećim projektnim troškovnicima.

  U kojoj fazi je projekt opremanja Centra za dijalizu i koliko je vrijedan?

  -Iz decentraliziranih sredstava za taj projekt je osigurano 7,8 milijuna kuna, te dodatno Odlukom Vlade RH na sjednici održanoj u Karlovcu 6. prosinca prošle godine još dodatnih četiri milijuna kuna. Prema postojećoj projektnoj dokumentaciji očekujemo da će taj projekt koštati 11 milijuna kuna, te će predstavljati još jedan kvalitetan pomak u daljnjem razvoju OB Karlovac.
  Prostor bivše vojne ambulante postat će Centar za socijalnu skrb

  Je li poznato u što će biti prenamijenjen prostor bivše vojne ambulante i koliko će sredstava biti potrebno za tu namjenu?

  -Prostor vojne ambulante je također prijavljen za energetsku obnovu te očekujemo rezultate po tom natječaju. Sami objekt vojne ambulante, kojem je prvotna namjena bila prenamjena objekta za proširenje Doma Sveti Antun, što se pokazalo financijski neodrživim u smislu pružanja te vrste usluge, trebao bi biti namijenjen za potrebe Centra za socijalnu skrb Karlovac.

  Koje projekte provodite u suradnji s Upravnim odjelom za gospodarstvo i u kojim su fazama?

  -U suradnji sa Upravnim odjelom za gospodarstvo i na njihovu inicijativu je prijavljen projekt postavljanja fotonaponskog sustava u Općoj bolnici Karlovac. Projekt je prijavljen na natječaj INTERREG V-B Mediteran - 3. Poziv na dostavu projektnih prijedloga, a u sklopu područja Zaštite okoliša. Riječ je o projektu interregionalne suradnje RH, BiH i Crna Gora i s te strane je bilo organizacijski izazovno prijaviti projekt, te su djelatnici UO za gospodarstvo i Regee tu odradili odličan posao na koordinaciji svih dionika. Nadamo se pozitivnim rezultatima, koje bi trebali znati polovicom ove godine. Ukupna vrijednost ulaganja za OB Karlovac je 1,5 milijuna kuna, prema prijavi, sufinancirano 85 posto. Također, UO za gospodarstvo u suradnji sa našim Zavodom za hitnu medicinu očekuje raspisivanje natječaja od strane Ministarstva turizma, a s ciljem postavljanja automatskih vanjskih defibrilatora s naglaskom na turističke objekte na depriviranim područjima, sufinancirano 100 posto.

  Kako ste zadovoljni povlačenjem novca iz EU fondova za projekte i koliko je otprilike do sada sredstava povučeno?

  -Ukupno gledajući 2018. godinu s projektima koju su završeni, u provedbi su ili su potpisani ugovori u vrijednosti od 65 milijuna kuna. Oko sedam milijuna kuna će nam trebati za sufinanciranje tih projekata, ostalo su bespovratna sredstava. Postoji određena razina zadovoljstva sa dinamikom u tom dijelu, ali i osobni dojam i frustracija da se je moglo i više. Nažalost, potencijal proračuna za financiranje vlastite komponente, a sa planiranjem koje neće ugroziti postojeću razinu pružanja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi predstavlja izazov za ukupni projektni potencijal, pa je to svakako bio ograničavajući faktor.

  Koje ste prioritete u Odjelu zacrtali za ovu godinu?

  -Apsolutni prioritet će biti provedba ugovorenih projekata i to na optimalan i financijski racionalan način. Redovne djelatnosti Odjela su poznate, očekujemo i reorganizacijske zahvate i izazove u upravljanju. Ono što nas čeka već na početku godine i bit će dobar dio posla i tijekom godine to je implementacija novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Tu su naravno i redovne aktivnosti kontrole utroška sredstava naših proračunskih korisnika, provedbe socijalnih davanja iz naših programa, redovne analize i izvješća prema resornim ministarstvima, osobne obveze prema kolegijima, odborima i Županijskoj skupštini, rad s udrugama i kontrola provedbe njihovih projekata po našim natječajima, te naravno intenzivan rad s našim ustanovama, to je ono što nas čeka i u 2019. godini. Vjerujemo da će nas petero stalnih djelatnika u Odjelu kao odgovoran tim uspješno na to znati odgovoriti. (sl)

  Foto: I. Čepurkovski