Predbožićni prijem za biskupe i dekane dekanata s područja KA-županije

VIŠE IZ RUBRIKE

  Župan Damir Jelić sa svojim zamjenicima i predsjednikom Županijske skupštine upriličio je danas tradicionalni predbožićni prijem za dekane katoličkih dekanata s prostora županije. Na prijemu su bili i pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško te u ime Gospićko – senjske biskupije, biskup mons. dr. Mile Bogović.

  -Ovo je jedan lijepi tradicionalni susret u vrijeme Adventa te vam se i ovom prigodom zahvaljujemo na svemu što činite jer smo svjesni da bez vašeg rada i naš rad bi bio besmislen. Ovo nije retorička fraza, nego uistinu u susretu s djelatnicima koji služe u javnoj upravi ovoj Županiji, a kroz ovu Županiju i Domovini se susrećemo s time da je potrebna duhovna dimenzija kroz vašu djelatnost i molitve koje krijepe i daju smislenost i našem radu. Svaka svečanost kod svih vjernika, napose kod nas katolika nosi jednu logiku zahvale. U konačnici ta logika zahvale i jest logika same euharistije kao zahvalnice. U tom našem zajedništvu, ja sam uvjeren ako i štujemo sve ono što se štuje kroz blagdane, a to je logika naše vertikale, to je logika tog začudnog susreta u kojem nitko ne niječe povijesnost čovjeka. Mi vjerujemo u onu kategoriju koja je uz povijesnost, ne samo povijesna nego i svevremenska, a to je logika u tom čovjeku Boga Isusa Krista da je to i naš spas. Taj spas može biti na jednoj materijalističkoj razini našeg rada kroz projekte pa i kroz naš „407 za 047“, ali svaki taj projekt mi se trudimo u tom radu prepoznati da cilj nije projekt, nego da je svaki čovjek projekt jer postoji neki Božji plan za svakog čovjeka koji je puno puta i samom čovjeku nedokučiv, rekao je župan Damir Jelić pozdravljajući crkvene velikodostojnike.

  U ime Gospićko – senjske biskupije, biskup mons. dr. Mile Bogović najprije je u ime klera ove biskupije uputio čestitku povodom nadolazećih božićnih blagdana.

  -Mi kršćani u ovo vrijeme trebamo biti zagledani u jaslice i to ne u jaslice onako ukrašene sličicama, nego onakve kakve su one bile. To je bila uvijek inspiracija kršćanima da shvate prave omjere i vrijednosti  u svijetu da nije zapravo najbolja pozicija ona gdje je više bogatstva, moći i vlasti; nego vidjeli smo da se Isus zauzimao za neke druge pozicije za koje je prosudio da su spasonosne. Neki proglašavaju Advent od početka prosinca do Sveta tri kralja, dakle Božić gotovo da nestane, a onda koji je sadržaj toga Adventa. Vidimo da je to jako komercijalizirano i ostalo je bez duše. Zapravo u ovo vrijeme treba te duhovne vrijednosti svjedočiti i govoriti o njima jer onda zapravo i mi činimo da Božić djeluje spasonosno i za nas i za one koji su s nama. Želim vama u Županiji, ali i svima onima koje predstavljate radostan Božić, ali duhovan; ne pretrpan najrazličitijim kičem, nego onom realnošću u kojoj Bog najradije djeluje, naglasio je biskup Bogović.

  Pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško je prenio čestitke kardinala Josipa Bozanića i u prigodnom obraćanju istaknuo.

  -Gledajući otajstvo Božića puno puta se nađemo pred ispitom savjesti što smo mi to učinili i što trebamo učiniti, kako živjeti i kako djelovati. Međutim, Božić je prije svega otajstvo radosti i to ne bismo smjeli zaboraviti. Možemo se toliko puta naći u razočaranosti, možemo vidjeti svoje nedostatke, međutim Bog nije došao čovjeka "prignječiti" u onome što nije napravio  ili što je napravio pogrešno i što je njegovo iskustvo grijeha, nego ponovno vratiti ga na ono bitno. To je upravo ono što je Bog učinio za nas i to nas raduje. Zahvaljujem na svemu onome što činite da bi dobro progovorilo, da bi praznina postala puninom, da bi život dobio okus radosti i da bismo u zajedništvu mogli nositi ono što nas kao ljude nadilazi i gdje Bog po malenome čini velika djela. Želim lijepu pripremu za božićno slavlje i za dane koji su pred vama, poručio je pomoćni biskup zagrebački Šaško.

  U ime Sisačke biskupije na prijemu i stalnoj potpori Karlovačke županije zahvalio se preč. Franjo Ćuk iz župe u Šišljaviću. (m.m.)

  Foto: i.č.