17. Tjedan psihologije

Predavanje: „Od predrasuda do rasuda“ - predrasudama smo skloni i one su nam neizbježne

VIŠE IZ RUBRIKE

Kad su stereotipi korisni?

Današnje predavanje s temom „Od predrasuda do rasuda“ održat će profesor psihologije Mladen Barešić

U Tjednu psihologije, kojeg na nivou države organizira Hrvatsko psihološko društvo, a kojem je cilj popularizacija psihologije kroz različita događanja otvorena za javnost, Društvo psihologa Karlovac za građane je pripremilo više predavanja u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom.

Sva predavanja počinju u 18 sati i besplatna su. Današnje predavanje s temom „Od predrasuda do rasuda“ održat će profesor psihologije Mladen Barešić, koji je u programu Prvog karlovačkog kratko najavio današnje predavanje. Izdvoji smo samo dio razgovora u kojem je govorio o tome što određuje predrasude:

-U najširem smislu riječi određuje ih iskustvo. Mi smo predrasudama skloni i one su nam neizbježne iz jednostavnog razloga što je svijet previše kompleksan da bi preispitivali svaku moguću činjenicu s kojom se suočavamo i zbog toga su stereotipi vrlo korisni.

Međutim kad ti stereotipi poprime jaku emocionalnu notu onda nas to izlaže velikoj mogućnosti diskriminacije koja vrlo često može biti negativna, nekonstruktivna pa i rušilačka. I sam se borim sa svojim predrasudama i nastojim ih zadržati za sebe u onoj zoni u kojoj mi neće narušavati odnose s drugima i prema svijetu oko mene, kaže Barešić i poziva zainteresirane na predavanje koje počinje u 18 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice.