S početkom prosinca, započela je i klimatološka zima čiji su prvi dani u većem dijelu Hrvatske prošli uz temperaturu oko uobičajene za doba godine, iako je jutarnja temperatura osobito u središnjim i istočnim krajevima bila niža od prosjeka. Prvi je tjedan prosinca uglavnom topliji od uobičajenog, a potkraj tjedna moguće je ponovno hladnije vrijeme. Kakva nas onda zima očekuje?

Pred nama je vlažnija zima i uglavnom prosječno topla ili tek malo toplija od prosjeka

VIŠE IZ RUBRIKE

    Zima koja je pred nama, što se temperature tiče, najvjerojatnije će u većem dijelu kontinentalne Hrvatske, a moguće i na dijelu sjevernog Jadrana biti prosječno topla. Veća vjerojatnost za pozitivno odstupanje srednje sezonske temperature od prosjeka, dakle toplije od uobičajenog, izgledno je u ostatku Hrvatske, odnosno na većem dijelu Jadrana, osobito srednjeg i južnog te uz njega. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom višom od prosjeka u cijeloj Hrvatskoj, ali i razdoblja kada uz prodor hladnog zraka temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene. Upravo su takve oscilacije izgledne i ove zime.

    Što se oborina ove zime tiče, vjerojatna je veća količina s obzirom na prosjek gotovo na cijelom području Mediterana, pa tako i na području Hrvatske. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u sezonskim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu). Isto tako valja imati na umu da su tijekom zime svakako moguća i razdoblja s manje oborine, nego što je uobičajeno, ali i lokalno izraženije oborine.

    Na temelju ove dugoročno prognoze neće biti previše vremena za one popularne zimske radosti, ali zato se treba okrenuti kratkoročnoj prognozi koja će ipak možda donijeti pravo zimsko vrijeme. Samim time, ovakve temperature uzrokuju i  nepovoljna zdravstvena stanja. Kod meteoropata je moguća pojava umora, manjka koncentracije i glavobolja. Tegobe kod kroničnih bolesnika mogu biti pojačane nepovoljnim vremenskim utjecajem pa se savjetuje izbjegavanje suvišnih napora. (DHMZ)